Emma napja van. | 2024.04.19

Ma kísérik utolsó útjára Bianchit

2015-07-21 07:15:16

Nizzában a mai napon helyezik végső nyugalomra a múlt hétvégén elhunyt Jules Bianchit. A temetésen a család és barátok mellett számos egykori csapattárs, ellenfél és csapatfőnök is részt vesz majd.

ules Bianchi (Fotó: Charniaux / XPB )

A Marussia egykori versenyzője kilenc hónapig feküdt kómában a tavalyi Japán Nagydíjon elszenvedett súlyos balesete óta, s péntek éjjel érte a halál a nizzai kórházban. Szülővárosában is kísérik majd utolsó útjára. A temetési szertartás ma délelőtt 10 órakor veszi kezdetét a Sainte-Réparate katedrálisban – illetve az előtte lévő téren, ahová a szurkolókat várják.

„Csak a család és a közeli barátok, kollégák mehetnek be a katedrálisba. A nyilvánosság tagjai, akik szeretnék leróni kegyeletüket, a katedrális előtti téren gyülekezhetnek. Köszönjük a megértésüket és támogatásukat” – állt a Bianchi utolsó csapata, a Manor által kiadott közleményben. A temetésen vélhetően a média munkatársai is nagy számban jelennek majd meg, számukra külön részt különítenek el a téren – a család kérésére interjú készítésére azonban nem lesz módjuk.

Ami a Magyar Nagydíjra készülő mezőny tagjait illeti, a Sport Bild információi szerint Sebastian Vettel, Nico Rosberg és Nico Hülkenberg biztosan tiszteletét teszi majd Nizzában, de Felipe Massa, Romain Grosjean, Jean-Éric Vergne, valamint a Red Bull-versenyzők részvétele is biztosnak mondható. Rajtuk kívül a Ferrari Akadémiát elindító Stefano Domenicali, a volt csapatok, a Ferrari, a Force India, a Manor Marussia, továbbá az alsóbb kategóriás istállók, így az ART (Forma–3), a Tech1 (Forma–Renault 3.5) képviselői is jelen lesznek, akárcsak a menedzser és barát, Nicolas Todt, valamint az FIA elnöke, Jean Todt.

A tiszteletadás ezzel azonban még nem ér véget. Hétfőn biztossá vált, hogy az FIA a Bianchi iránti tiszteletből végleg visszavonultatja a francia által használt 17-es rajtszámot, a Magyar Nagydíjon pedig a futamot megelőzően a mezőny tagjai összegyűlnek majd a rajtrács elején, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek a 25 esztendősen elhunyt társukra. Bianchi nevelőegyesülete, a Ferrari pedig nagyszabású szurkolói akciót hirdetett meg, melyben arra kérte rajongóit, a közösségi oldalukon a #readseasonwall és a #CiaoJules hashtag használatával írják meg Bianchival kapcsolatos emlékeiket, gondolataikat, s az összegyűjtött üzenetekből a Hungaroring boxában egyfajta üzenetalagutat készítenek majd el. Emellett a temetés idején, ma 10 órakor szintén az utóbbi hashtag megosztására kérik a közönséget, akik ezáltal is kifejezhetik részvétüket.