Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csoportelsőként az EB-n

2015-06-13 19:27:38

A magyar férfi kézilabda-válogatott 32–28-ra legyőzte Ukrajnát az Európa-bajnoki selejtezőkör záró mérkőzésén, így Talant Dujsebajev csapata hibátlan mérleggel jutott ki a januári, lengyelországi kontinensviadalra.

A magyar csapat a hatodik selejtezőjét is megnyerte (Fotó: Hegedüs Gábor)

A MÉRKŐZÉS

A mieink a már biztos csoportelsőség tudatában készülhettek a mérkőzésre, míg Ukrajna pont nélkül, a csoport utolsó helyén zárva érkezett Győrbe, így igazán tétje nem volt a mérkőzésnek, a mieink szempontjából az Eb-n való kiemelés volt a tét. Ennek megfelelően mindkét válogatott megfiatalítva lépett parkettre, a magyar csapat átlagéletkora 23 év volt.

Vadkerti Attila elbúcsúzott a válogatottól

Jól kezdtük a találkozót, Ancsin Gábor és Bodó Richárd is betalált az első percekben, kétgólos előnyt állandósítottunk. Ám ez nem tartott sokáig, az ukránok jól tartották magukat, Roman Csicsikalo vezérletével a 11. percben egyenlítettek. Ancsin, Balogh Zsolt és az első félidőben hat gólig jutó Bodó vezetésével a magyar válogatott szinte végig lépéselőnyben volt, ám a több kimaradt hetes megnehezítette a nagyobb előny kiharcolását.

Hornyák Péter a hajrában kétszer is betalált, Faluvégi gólja pedig azt jelentette, hogy a szünetben eggyel vezetett a magyar válogatott (15–14).

A fordulás után gyorsan egyenlített Ukrajna, és hosszú percekig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a házigazda magyar válogatott nem tudott egygólosnál nagyobb előnyt kiharcolni. A 37. percben Ancsin tört meg egy négyperces gólcsendet, majd a második félidőre a magyar kaput védő Székely Márton kezdte elkapni a fonalat. Ennek is köszönhetően a magyar válogatott a 45. percben már négy góllal vezetett, Pásztor Ákos és Bánhidi Bence is gólokat lőtt.

Ez a különbség állandósulni látszott, mígnem Csicsikalo ismét megszórta magát a második félidő derekán, talpról elengedett lövései rendre utat találtak a magyar kapuba. A vendégek felzárkóztak két gólra, de a hajrát nem bírták. Hegedűs Márk remek gólokat szerzett beállóból, majd Faluvégi állította be a végeredményt. A közönség parkettre követelte a válogatottól búcsúzó Vadkerti Attilát, aki az utolsó fél percre be is állt, de gólt nem tudott szerezni. A 112-szeres válogatott játékosnak ez volt az utolsó meccse címeres mezben (32–28).

A megfiatalított magyar válogatott nyögvenyelős győzelmet aratott Ukrajna ellen, és hibátlan mérleggel harcolta ki a részvételt a januári, lengyelországi Európa-bajnokságon.


FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
5. CSOPORT, 6. FORDULÓ

SZOMBAT
Magyarország–Ukrajna 32–28 (15–14)
Ld: Bodó 9, ill. Csicsikalo 8

 AZ 5. CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 6 6 178–151 12
2. Oroszország 5 3 2 139–135 6
3. Portugália 5 2 3 150–141 4
4. Ukrajna 6 6 148–178 0
Magyarország kijutott a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságra.

forrás: nemzetisport.hu