Ivó, Milán napja van. | 2022.05.19 | MNB középárfolyam:

FIFA: nem lehet a román válogatott tagja a nigériai Kehinde Fatai

2014-08-13 21:38:12

 

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem tartja lehetségesnek, hogy a nigériai származású Kehinde Fatai a román válogatottban szerepeljen.

    A magyarokkal azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szereplő románok a nigériai csatár honosításával szerették volna megerősíteni a keretüket.
    A román szövetség (FRF) szerdán idézte a honlapján a FIFA álláspontját az afrikai labdarúgóval kapcsolatban. A nemzetközi szövetség szerint `azért nem tűnik lehetségesnek` Kehinde Fatai szereplése a román válogatottban, mert a csatár `nem rendelkezett még román állampolgársággal, amikor először szerepelt nemzetközi mérkőzésen egy hivatalos versenyen Nigéria egyik nemzeti együttesében`.
    A 24 éves játékos 2009-ben három mérkőzésen játszott szülőhazája U20-as válogatottjában, amelyben egy gólt is szerzett, 2011-12-ben pedig hét mérkőzésen lépett pályára Nigéria U23-as együttesében, amelyben négyszer volt eredményes.
    Valeriu Rachita, a román válogatott másodedzője úgy nyilatkozott, Fatai minden feltételt teljesít a román állampolgárság elnyeréséhez és csak azt kell tisztázni, hogy a FIFA hivatalos nemzetközi mérkőzésekként tartja-e számon azokat, amelyeken Fatai a nigériai mezt magára öltötte.
    A csatár 17 éves korában 2007-ben igazolt Romániába. Négy szezont játszott a Farul Constanta csapatában, 2010 óta az Astra Giurgiu keretét erősíti. Az elmúlt évadban csapata a belga bajnokságban játszó FC Brugesnek adta kölcsön.
    A román válogatott korábban a szintén afrikai Younes Hamza honosítását is tervezte, de róla is le kellett mondania, mert ő a tunéziai válogatottban mutatkozott be.