Gedeon napja van. | 2024.03.28

Etnikai alapú részrehajlással vádolnak egy romániai magyar futballbírót

2014-10-28 11:43:09

Etnikai alapú részrehajlással vádolták meg Kovács Istvánt, az egyik legelismertebb romániai futballbírót, aki vasárnap a marosvásárhelyi ASA és a bukaresti Steaua mérkőzését vezette.

    A meccset meglepetésre 1-0-ra a marosvásárhelyi együttes nyerte az éllovas Steaua ellen. A romániai sportsajtó egyöntetű véleménye szerint a bíró olyan hibákat követett el, amelyek befolyásolták a mérkőzés eredményét. Nem állította ki az első félidőben azt a marosvásárhelyi játékost, aki az ellenfél sérülését eredményező durva szabálytalanságot követett el, és a Steaua játékosának mutatott fel sárga lapot szabálytalanság színleléséért, amikor a vásárhelyi kapus lövőhelyzetben buktatta a 16-oson belül. 
    Dumitru Dragomir, a román első osztályú bajnokságot szervező Liga 1 volt elnöke egy televíziós interjúban kijelentette „Kovács István a saját fajtáját próbálta segíteni. (…) Jó bíró, de ezen a mérkőzésen azért tévedett, mert így akarta” - jelentette ki Dragomir. Vádjainak tág teret szentelt a romániai sajtó, mely annak ellenére tekinti magyar csapatnak a marosvásárhelyi együttest, hogy a mérkőzésen egyetlen magyar nevű játékos öltötte magára a marosvásárhelyi mezt.  
    A Liga 1 közleményben követelte a bíró megbüntetését, Razvan Burleanu, a bírói bizottságot is működtető a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke pedig kijelentette: Kovács Istvánt több fordulóra eltiltják, és nem engedik el Angliába, ahol az angol ifjúsági válogatott mérkőzésén kellett volna bíráskodnia. 
    A 30 éves, nagykárolyi származású Kovács Istvánt a hét végi bíráskodása ellenére a második helyre sorolta hétfőn a bírói bizottság azon a listán, amelyen a 2015-ben nemzetközi mérkőzésekre is igénybe vehető román játékvezetőket ajánlotta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) figyelmébe.