Júlia, Rita napja van. | 2022.05.22 | MNB középárfolyam:

F1: Súlyos baleset a Japán Nagydíjon

2014-10-06 06:58:54

Súlyos fejsérülésekkel műtötték Bianchit - A nehezen induló Japán Nagydíj még rosszabbul végződött, a 42. körben kicsúszó Adrian Sutil Sauberjét mentő traktornak ütközött az ugyanott kicsúszó marussiás Jules Bianchi.

A francia pilóta a csapatrádión nem felelt, beküldték az orvosi autót, majd mentőautó is a helyszínre érkezett. Bianchit a pályakórházba vitték, majd a mentőautóval, rendőri felvezetés mellett, továbbszállították - a Nemzetközi Automobil Szövetség hivatalosan is megerősítette, hogy a versenyző eszméletlen volt. Úgy tudni, a pályán lévő mentőhelikopter helyett orvosi megfontolásból választották a közúti szállítást, de a helikopter is felszállt, talán azért, hogy ha szükséges, az első kórházból továbbvihesse Bianchit.

 
A brit Sky Sports értesülése szerint a versenyzőt a 10 kilométerre fekvő Cu városba, a Mie prefektúrai egyetem klinikájára szállították. A kórházban ott van a Marussia ügyvezetője, Greame Lowdon, Felipe Massa és a Ferrari csapatfőnöke, Marco Mattiacci is. 
 
France 3 televíziónak nyilatkozva Bianchi édesapja megerősítette, hogy fia fejsérüléseket szenvedett, kritikus állapotban van, műtik. Az FIA szintén ugyanezt közölte, hozzátéve, hogy az operáció után az intenzív osztályra kerül majd a pilóta. Jó hír, hogy szállítás közben nem volt szükség mesterséges lélegeztetésre.
 
A francia L'Equipe értesülése szerint európai idő szerint negyed négykor véget ért a műtét, Bianchi pedig továbbra sem szorul mesterséges lélegeztetésre.
A 2009-ben a Hungaroringen életveszélyes fejsérülést szenvedett Massa a verseny után azt nyilatkozta, hogy a futamot "túl korán indították el, és túl későn állították le, én már öt körrel korábban ordítoztam a rádión, hogy nem lehet versenyezni." 
 
"A pálya egyre vizesebb lett, Jules ugyanott kipördült, ahol én. Nagyjából ugyanúgy, de másképp végződött. Nagyon félek a következményektől, többet nem szeretnék mondani. De mindannyian gondoljunk rá" - mondta a szemtanú Sutil.
 
"A verseny most nem foglalkoztat, a kollégámra, Jules-re gondolok. Kaptam pár információt, és úgy tűnik, hogy nagyon-nagyon súlyos a helyzet" - nyilatkozta a mercedeses Nico Rosberg.
 
A futamot két körrel később leállították, bejelentették, hogy nem is indul újra, a dobogósok a hírek hallatán a pezsgőzést már kihagyták. 
 
Bianchi balesete kísértetiesen emlékeztet a Marussia női tesztpilótája, Maria de Villota esetére: a versenyzőnő 2012 nyarán, első tesztjén az ideiglenes bokszba visszatérve egy teherautó lehajtott platójának csapódott, életveszélyes fejsérüléseket szenvedett. Az életét megmentették, "csak" a jobb szeme veszett oda, 2013 őszén azonban a sérülések szövődményei miatt elhunyt.  

Miközben a fél világ a Jules Bianchi állapotáról szóló információkat várja, jó hírek érkeztek a tavaly decemberben súlyos síbalesetet szenvedett Michael Schumacherről.
 
Forrás: http://www.vezess.hu/