Botond, Mózes napja van. | 2022.05.16 | MNB középárfolyam:

Nagy Péter bronzérmes a súlyemelő Elnök Kupán

2014-09-07 16:01:48

Nagy Péter bronzérmet szerzett a súlyemelők oroszországi Elnök Kupáján, amelynek ebben az évben az északnyugat-szibériai Nojabrszk adott otthont.

    A szegedi sportoló a +105 kilogrammos kategóriában összetettben 402 kilogrammig jutott a vasárnapi zárónapon, amivel nyolc riválisát tudta megelőzni, és csak a lengyelek háromszoros világbajnoka, Marcin Dolega (410 kg), továbbá az oroszok idei junior vb-aranyérmese, Antonyij Szavcsuk (402) került elébe - utóbbi könnyebb testsúlyának köszönhetően.
        A tavaly világbajnoki hatodik, 2012-ben szakításban Eb-bronzérmes Nagy az első fogásnemben a 175-tel, a 181-gyel, majd a 186 kilós teherrel is elbánt, minek nyomán Dolega mögött második lett, majd lökésben a 210 és a 216 kg után harmadik gyakorlatára nem jött ki, de nem is volt rá szüksége, miután összetett bronzérmét - s az ezzel együtt járó kétezer dolláros pénzjutalmat - már senki sem fenyegette.
    A meghívásos nemzetközi viadalon - amely része az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) által útjára indított Grand Prix-sorozatnak - a másik magyar szereplő, a 105 kg-os pécsi Gyurkovics Ferenc szombaton lépett pódiumra, és összetettben ötödikként végzett a szibériai városban. Nojabrszk - Belgorod, Szentpétervár és Moszkva után - a negyedik helyszíne volt az oroszországi világkupaversenynek.
    A mindenkori orosz államfő által támogatott, és a sportágban ritkaságszámba menő módon pénzdíjas eseményen ezúttal is a két felső női súlycsoportban, 75 és plusz 75 kilóban, illetve a három legmagasabb férfikategóriában, 94, 105 és plusz 105 kilogrammban vetélkedtek a meghívottak. A kategóriagyőztesek mindegyike ötezer dollárt kapott, az összetett sorrend második helye háromezret, a harmadik pedig kétezret ért.