Dezső napja van. | 2022.05.23 | MNB középárfolyam:

EURO-2016 - Portugália nem bírt Izlanddal

2016-06-15 06:19:34

 A portugál válogatott 1-1-es döntetlent játszott az izlandi csapattal kedden a franciaországi Európa-bajnokság magyar érdekeltségű, F jelű csoportjának első fordulós mérkőzésén St. Étienne-ben.

    
    Eredmény:
    F csoport, 1. forduló:
Portugália-Izland 1-1 (1-0)
---------------------------
St. Étienne, Stade Geoffroy Guichard, 38 742 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
    gólszerző: Nani (31.), illetve Bjarnason (50.)
    sárga lap: Bjarnason (55.), Finnbogason (94.)

    Portugália:
    -----------
Patrício - Vieirinha, R. Carvalho, Pepe, Guerreiro - J. Mário (Quaresma, 76.), Danilo, A. Gomes (Éder, 84.), - Moutinho (Sanchez, 71.) - C. Ronaldo, Nani

    Izland:
    ------
Haldórsson - Savarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason - Gunnarsson, G. Sigurdsson - Gudmundsson (E. Bjarnason, 90.), B. Bjarnason - Sigthórsson (Finnbogason, 82.), Bödvarsson

    I. félidő:
    ---------
    33. perc: Egy pazar kényszerítő után André Gomes centerezett tökéletesen jobbról, az üresen érkező Nani pedig öt méterről a kapu bal alsó sarkába vágta a labdát (1-0).

    II. félidő:
    ----------
    50. perc: Juhann Gudmundsson ívelt jobbról a hosszú oldalra, az ötösnél egyedül hagyott Birkir Bjarnason pedig megszerezte Izland történetének első Európa-bajnoki gólját (1-1).

    Tapogatózó játékkal indult a találkozó, az első lehetőségek Izland előtt adódtak, Gylfi Sigurdsson lőtt kétszer Rui Patrícióba. Az első portugál nagy helyzetre a 21. percig kellett várni, ekkor Cristiano Ronaldo ívelt középre, a védőjétől leszakadó Nani fejesét Hannes Halldórsson védte. A passzt adó Cristiano Ronaldo pályára lépésével befogta Luis Figót a portugál örökrangsor élén: ez volt a 127. fellépése a nemzeti csapatban. Nemsokára a háromszoros aranylabdás támadó került helyzetbe Pepe átadását követően, ám ígéretes pozícióban nem találta el a labdát. A vezető gólt így nem ő, hanem Nani szerezte meg egy látványos akció végén. Ez volt az Európa-bajnokságok történetének 600. gólja.
    A fordulás után villámgyorsan egyenlítettek az izlandiak, ezt követően kiegyenlítettebbé vált a találkozó. Bár lehetőségek mindkét csapat előtt adódtak, a legnagyobbat a portugálok szalasztották el: Ronaldo a 85. percben öt méterről, tiszta helyzetből fejelt a kapus kezébe.
    A csoport másik, korábban játszott első fordulós mérkőzésén a kontinensviadalon 44 év után szereplő magyar válogatott 2-0-ra legyőzte az osztrák együttest, ezzel vezeti az F jelű négyest.