Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Debreceni Labdarúgó Akadémia képviseli Magyarországot a "Foci a barátságért" programban

2016-04-04 08:48:55

A Debreceni Labdarúgó Akadémia kapott meghívást idén a „Foci a barátságért” programba, amelynek célja az ifjúsági futball fejlesztése, egészséges életmódra ösztönzés, de emellett motiválja a gyerekeket egymás tiszteletére is, a pályán és pályán kívül egyaránt. A programot immár negyedik alkalommal hirdeti meg a Gazprom, az UEFA Bajnokok Ligájának hivatalos partnere, Franz Beckenbauer fővédnökségével, ezúttal már 32 országban. Az országok ifjú bajnokai, összesen közel 300 gyermek és edzőik idén is együtt izgulhatják majd végig élőben az UEFA Bajnokok Ligájának döntő mérkőzését.

 

Negyedik éve hirdeti meg társadalmi programját a Gazprom

A „Foci a barátságért” program célja, hogy a különböző országok gyermekeit barátságra, toleranciára nevelje és a labdarúgáson keresztül terjessze az egyenlőség, becsület és az egészséges életvitel, a sportszerűség, béke, a győzelem és az elkötelezettség szellemiségét. A projekt csúcspontja a IV. Nemzetközi Gyermekfórum lesz, amely keretében a résztvevő országok csapatai három napot töltenek együtt és utcai focibajnokságot is játszanak egymással. A Fórum után a résztvevő gyermek labdarúgók együtt tekintik meg az UEFA Bajnokok Ligája döntőjét, a milánói San Siro Stadionban.

 

A program nemzetközi nagykövete Francz Beckenbauer, s Magyarországról is neves futballjátékosok biztosították már támogatásukról a kezdeményezést. 2013-ban Buzánszky Jenő, 2014-ben Mészöly Géza, 2015-ben Dzsudzsák Balázs vállalta a helyi nagykövet tisztségét, idén pedig válogatott labdarúgónk, Bódi Ádám állt a kezdeményezés mellé.

 

„Hatalmas élményt és megtiszteltetést jelent 14 évesen egy ilyen nagyszabású programban képviselni az országot, nagyon szorítok a debreceni fiúknak, hogy jól teljesítsenek a milánói rendezvényeken és minden percét élvezzék a kint tartózkodásnak. Úgy gondolom, hogy ez az élmény erős motivációt jelenthet a most és a program korábbi éveiben résztvevő fiatal labdarúgók számára arra, hogy az EB-ben hosszú idő óta újra résztvevő magyar csapat nyomdokaiba léphessenek” – mondta Bódi Ádám válogatott labdarúgónk, a DVSC középpályás játékosa.

 

Magyarországot a Debreceni Labdarúgó Akadémia képviseli

A 2015-ös szezonban a Debreceni Labdarúgó Akadémia U14-es csapata végzett első helyen a Magyar Labdarúgó Szövetség korosztályos bajnokságában, ezért az Akadémia képviseli országunkat a programban és a 32 ország részvételével zajló tornán.

 

„Számunkra az akadémián nagyon fontos, hogy ne csak profi sportolókat képezzünk, de a játékosok nevelésével is foglalkozzunk. Amellett, hogy egyedülálló lehetőséget biztosít a gyermekeinknek élmény- és szakmai tapasztalatok gyűjtésére, a Foci a barátságért program értékrendje is segít minket ebben a munkában” – mondta Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója. „Debreceniként személyes kötődésünk is van a Bajnokok Ligájához, hiszen a 2009-2010-es szezonban a DVSC is bekerült a csoportkörökbe, Anglia, Franciaország és Olaszország klubjai, a Liverpool, Fiorentina és Lyon csapatai ellen játszva mérkőzéseket. A Gazprom programjában ezek az országok is részt vesznek, s bízom benne, hogy az utánpótlásunk sokat fog profitálni a milánói mérkőzésekből is” – tette hozzá.

 

A „Foci a Barátságért” program részeként, immár hagyományosan, az UEFA Bajnokok Ligája döntőjével párhuzamosan rendezik meg a Nemzetközi Utcai Foci Bajnokságot és a harmadik Nemzetközi „Foci a Barátságért” Gyerekfórumot. Mindkét rendezvényt Milánóban tartják, május 26-28. között. A foci bajnokságon a magyar gyerekek Algéria, Argentína, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Örményország, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szíria, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna és Vietnám tehetséges ifjú labdarúgóival találkozhatnak.

 

A program magyarországi médiapartnere a Képes Sport, a Metropol, a Nemzeti Sport Online és a Sport TV, szakmai támogatója az MLSZ Grassroots programja.