Tivadar napja van. | 2024.04.20

Két egyetemi világbajnokságnak ad otthont 2018-ban Magyarország

2015-12-11 11:57:20

 A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) pénteki bejelentése szerint 2018-ban Magyarország ad otthont az egyetemi világbajnokságnak (EVB) öttusában és kajak-kenuban.

    A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) döntéséről szóló közleményben a MEFS kiemeli, hogy az öttusaversenyt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE), a szegedi kajak-kenu EVB-t pedig a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel (MKKSZ) közösen rendezi, illetve utóbbi esemény kapcsán tárgyalásokat folytat a Szegedi Tudományegyetemmel is.
    Martinek János, a Magyar Öttusa Szövetség megbízott főtitkára úgy vélekedett, hogy a sportág hazai hagyományai is hozzájárultak a rendezési jog elnyeréséhez. "Ez a választás tisztelgés a magyar öttusa eredményessége előtt is" - mondta a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok.
    Az öttusa EVB házigazdája a Ludovika hagyományait ápoló NKE lesz, amely megújuló, illetve újonnan épülő versenyhelyszíneivel és kollégiumaival méltó helyszínnek ígérkezik.
    Az MKKSZ főtitkára, Schmidt Gábor úgy fogalmazott: Szeged egyértelműen kiváló helyszíne lehet a versenynek. "A város a gyorsasági kajak-kenu egyik itthoni fellegvára, a hazánkba érkező vendégek és sportolók itt azt is tapasztalhatják majd, hogy nem csupán eredményességét tekintve világszínvonalú a magyar sportélet és benne a mi sportágunk" - vélekedett a sportvezető.
    A közleményből az is kiderül, hogy a MEFS a FISU-nál megpályázta a 2018-as karate EVB megrendezését is, ezt azonban a sportág és a Nemzetközi Egyetemi Karate Szövetség törekvéseinek szem előtt tartásával (a sportág felvétele a 2020-as tokiói olimpia programjába) végül a szintén színvonalas pályázatot benyújtó Japánnak ítélték oda. A MEFS - a Magyar Karate Szakszövetséggel való egyeztetés alapján - 2020-ra is jelezte a FISU felé rendezési szándékát.
    Az már korábban eldőlt, hogy a 2016-os tájékozódási futó egyetemi világbajnokságnak Miskolc ad otthont, egy évvel később pedig az európai egyetemek kosárlabda-bajnokságát is Magyarország rendezheti. A MEFS közleménye leszögezi, hogy a szervezet ezzel további nagy lépéseket tehet egy későbbi Universiade megrendezésének irányába.