Emma napja van. | 2024.04.19

KÉT ARC A TÜKÖRBEN (SZATMÁRI CSABA VS. VINCZE RICHÁRD)

2015-11-08 06:47:12

Tegnap beszélgettünk a két csapat vezetőedzőjével.

Eléggé felemásan szerepel a Debrecen második csapata az NB 3-ban. Az utóbbi években egy kicsit jobb teljesítményt szoktunk meg...

 

Szatmári Csaba: "Mi is ugyanígy látjuk, sajnos, nem úgy jönnek az eredmények, ahogy szeretnénk. Abban a felállásban, ahogy szoktunk játszani, ez a csapat többet tud, és helyezésben is előrébb kellene, hogy tartsunk."

Kiesni szinte lehetetlen az NB 3-ból, feljutni viszont nem tudnak a szabályok alapján. Hogy tudja motiválni a csapatot?


Szatmári Csaba: "Hát igen. Természetesen az a célunk, hogy minél jobban szerepeljünk a bajnokságban. A jó szereplésen kívül az a cél, hogy azoknak, akik nem kerülnek oda az első csapathoz, nekik is tudjunk mérkőzéseket biztosítani, illetve fontos, hogy a fiatal játékosaink is felnőtt bajnokságban tudnak szerepelni. Nekik lehetőségük van bebizonyítani, hogy Kondás Elemér joggal számíthat rájuk az első csapatnál."

Otthon nem is megy rosszul a szekér, hiszen mindössze kétszer kaptak ki, idegenben viszont mindössze egyetlen pontot szereztek... Miből adódik ez az asszimetria?


Szatmári Csaba: "Őszintén szólva nem tudom. Amit az előbb is kérdezett, arra térnék vissza: kihívás motiválni a játékosokat, de azért vagyunk, hogy megoldjuk ezeket a helyzeteket. Azt tudni kell, hogy akik az első keretből visszajátszanak, azok biztos nem jó szájízzel jönnek vissza a harmadosztályba. De úgy kell teljesíteni minden pályára lépő játékosnak, hogy a teljesítményükkel felhívják magukra a figyelmet, és a következő héten oda tudjanak kerülni az első csapathoz. Van, amikor ez megvalósul, és nálunk jól játszik, a következő héten már az NB 1-ben kezdő, de van olyan is, hogy gyengén teljesít valaki, és legközelebb kimarad. Azon vagyunk, hogy mindenkit motiváljunk arra, hogy ebben az osztályban is teljesítsen, de a motiváció nem egyszerű feladat..."

Lehet-e már esetleg tudni, hogy hány visszajátszóval számolhat vasárnap?


Szatmári Csaba: "Nem. Az első csapat szombaton a Békéscsabával csap össze, nyilván ennek a meccsnek is a függvénye, hogy hány játékost, kiket kapok meg. Ezt majd szombat délután fogom megbeszélni Kondás Elemérrel."

Milyen mérkőzésre számít vasárnap?


Szatmári Csaba: "Én egy nagyon jó mérkőzést várok. Egy nagyon jó Barcikához látogatunk, egy vereségük van és három döntetlenjük, ez mindenképpen tiszteletet parancsoló. Természetesen mindent meg fogunk tenni, hogy ponttal, vagy pontokkal távozzunk Kazincbarcikáról."

 

Gratulálok a kinevezésedhez! Ezt már biztosan lehet tudni, hogy 3 meccsre szól? Addig nem lesz váltás?

Vincze Richárd: "Köszönöm. Nem, nem lesz, 3 meccsre kaptunk megbízást."

Teljesen természetes, hogy nem fogod minősíteni az előző edző edzésmunkáját, de mégis meg kell kérdeznem, hogy miben változtattatok a héten?


Vincze Richárd: "A heti ritmuson nem változtattunk. Próbáltuk kicsit más oldalról megközelíteni a dolgokat, és több mindent csináltunk. A mai napon kifejezetten taktikai edzést tartottunk, felkészültünk a Debrecenből. Hatalmas előny, hogy segítőm, Komlósi Ádám kívülről-belülről ismeri a vasárnapi ellenfelünk játékát. Rengeteget beszélgettünk az utolsó pár napban, hogy hogyan lehet őket megverni, hogyan lehet ellenük a legeredményesebben játszani, és hogyan tudjuk nekik a legkényelmetlenebbé tenni a meccset. Olyan gyakorlatokat végeztetünk a srácokkal, amikkel meg tudjuk verni az ellenfelet. A meccs után elmondom, mik voltak ezek, ha kíváncsi vagy rá (Természetesen, visszatérünk rá... - a szerk.). A mai nap teljesen a taktikáról szólt, felkészültünk a saját és az ellenfél labdabirtoklására is, a váltásokra, arra, hogy ezeket hogyan kell lereagálni a pálya egyes részein. Majd meglátjuk, hogy mennyire értették meg ezt a játékosok. Próbáltuk őket kicsit morálisan felrázni, beszélgettünk velük egyenként, párosával, hármasával, és egy kicsit úgy éreztük, hogy fejben vannak "leülve" a srácok. Egész héten próbáltuk a fejekbe sulykolni, hogy itt vasárnap nem lehet más, csak győzelem. Kedden és szerdán is úgy kellett edzeniük, amikor terheléses nap volt, mintha mérkőzés lenne. Nem lötyögni, hanem teljes erőből odatenni magukat."

És erre vevők a játékosok?


Vincze Richárd: "Igen. Ezt nyugodt szívvel kijelenthetem. Azt gondolom, hogy ez egy jó brigád, egy jó társaság. Emberileg és szakmailag is. Én úgy látom, hogy nagyon jól össze lett ez a csapat válogatva. Tudják, mit miért kell csinálni, tudják, hogy csak munkával lehet eredményt elérni, és ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy eddig nem dolgoztunk eleget. Most viszont rengeteg új impulzust kapnak, Ádámtól és tőlem is, és próbáljuk fokozni a koncentrációt."

Huszák mester nagyon ragaszkodott a 4-3-3-as felálláshoz, és voltak kritikák arra nézvést, hogy túlságosan ragaszkodik az alaptaktikához és az alapcsapathoz. Várhatunk-e változást ehhez képest?


Vincze Richárd: "Én úgy gondolom, hogy egy csapatnak meg kell, hogy legyen egy alapjátéka. Vannak viszont olyan mérkőzések, amikor az adott ellenfélhez kell igazítani a hadrendet, mert lehet, hogy az ellen az adott alapjátékod nem lesz nyerő. Ilyenkor változtatni kell. Lesz változás a Debrecen ellen a kezdőben is, és taktikailag is. Személyi változások is lesznek. Biztos vagyok benne, hogy jót fog tenni a csapatnak is, ha lesz egy kis frissítés. Nagyon nagy a várakozás bennünk, hogy amiket kitaláltunk, és amiket tanítottunk a játékosoknak, működni fognak-e, sikeresek lesznek-e a Debrecen ellen."

A debreceniek eddig mindössze egy pontot szereztek idegenben. Az általad elképzelt taktikai felállás idomul ehhez?

Vincze Richárd: "Nem. Az eredményeikhez nem, hanem az általuk bemutatott játékhoz idomulunk. Aki kicsit is jártas a futballban, az tudja, hogy a Debrecen mit játszik. Kimondom: a 4-4-2-t játszák 10 éve... Az U16-os csapatuktól a felnőtt csapatig ezt a hadrendet alkalmazzák, teszem hozzá: kiválóan. Ha egy debreceni labdarúgó gyereket felébresztesz álmából, azonnal fogja tudni, mit kell tennie a 4-4-2-ben. De ne tévesszen meg senkit, hogy ez a csapat eddig mindössze 1 pontot szerzett idegenben! A múlt héten úgy kaptak ki az RKSK-tól, hogy 4-5 góllal kellett volna nyerniük. De a Somos ellen például ifijátékosokkal mentek el, ki is kaptak becsületesen. Ami eddig is problémánk volt az utánpótláscsapatok ellen: nem tudni, hogy állnak fel. Igazából nem is érdekel minket, és nem is foglalkozunk vele, mert akárhogy is állnak fel, nekünk jobb játékosaink vannak. Senki ne gondolja, hogy ők le fognak adni 7 stabil NB 1-es játékost. Örülnek, hogy pihenőnapjuk van. Ott lesz a Sós Bence, a Bereczki, akik kiváló fiatal játékosok, és habár ott kopogtatnak az NB 1-es csapat ajtaján, még nem stabil kezdők. Óvatosnak kell lennünk, de természetesen nem a nézőket intem óvatosságra, őket arra kérem, hogy tegyék azt, amit eddig: jöjjenek ki, és biztassák a csapatot!"

Talán az is volt a baja a nézőknek kicsit a Huszák-féle csapattal, hogy habár támadóbb felállásban álltunk fel, a kombinatív, szellemes, attraktív futball némileg hiányzott. Rámegyünk-e most erre?


Vincze Richárd: "Géza a kombinatív, attraktív, szellemes futballra esküszik, ez a filozófiája, amit el is ismerek. Rossz a pályánk. Borzasztó mély... Amikor leültünk a héten átbeszélni, hogy mire számíthatunk a Debrecen ellen, az volt az első, hogy megpróbáltuk kielemezni, mik azok a tényezők, amik előfordulhatnak. Kinél lesz többet a labda, ki fogja irányítani a játékot, satöbbi... Aztán tegnap a centerpályán edzettünk, és rá kellett jönnünk, hogy hiába tervezünk mi bármit, azon a pályán nem tudunk folyamatos futballt játszani. Nem azért, mert annyira rossz a pálya, hanem azért, mert most annyira mély a talaj, hogy egy sártengerre számíthatunk vasárnap. De elmondtuk a játékosoknak, hogy kit érdekel a pálya talaja? Az a csapat, amely jobban tud majd fejben alkalmazkodni a talajhoz, megnyeri a mérkőzést. Ne várja senki azt, hogy Bayern München módjára 80-20-ban fogjuk birtokolni a labdát, bár így lenne... Ezen a pályán a Bayern München sem tudná birtokolni a labdát 80-20-ban senki ellen. Megpróbálunk a gyors embereinkre támaszkodni. úgy gondolom, hogy ők óriási értékei a csapatnak. Nagy Robi, Farkas Jani kifejezetten gyors játékosok. Pluszban megpróbálunk még a labdaszerzőinkkel minél több kellemetlenséget okozni az ellenfélnek, aztán majd meglátjuk..."

Te még egy meccsre el vagy tiltva, ugye? Komlósi fog meccselni?


Vincze Richárd: "Igen. Barcikán az a szerencsés helyzet, hogy a fedett lelátó ott van a kispad mögött. Láttad a mai edzést, de ez minden nap így ment: hol Ádám instruálja a játékosokat, hol én. Ezt nem fogjuk megbeszélni. Hivatalosan Ádám lesz a vezetőedző, de nyilván, én is meg tudok fogalmazni instrukciókat a kispad mögül."

3 meccsre kaptátok a megbízást. Hány pontot terveztek?


Vincze Richárd: "Kilencet."

Ez egy derűlátó várakozás, vagy a realitás?


Vincze Richárd: "Te is látod, hogy mosolygok. De ha megkérdeznéd bármely negyedik helyen lévő társaság edzőjét, ezt mondaná. A tizedik jön hozzánk, őket meg kell vernünk, ahogy az utolsó helyen állót is az utolsó fordulóban. Nyíregyházán is nyerni szeretnénk, annak ellenére, hogy tudjuk, hogy a Szpari egy más kávéház. Ha ebből 6, vagy 7 lesz, szerintem Barcikán akkor sem lesz senki szomorú..."

 

Forras: www.kbsc.hu