Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar animációs rövidfilm a vizsgafilmek válogatásában

2016-04-13 12:27:58

 Egy magyar animációs rövidfilm, Andrasev Nadja A nyalintás esze című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba - jelentették be szerdán a szervezők Párizsban.

    A magyar diplomafilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim), a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.
    A Cinéfondation versenyébe 2300 benevezett alkotás közül 18 vizsgafilm, közülük 14 fikciós és 4 animációs mű kapott meghívást. A kategória díjairól idén Naomi Kawase japán rendező elnökletével dönt a nemzetközi zsűri.
    A nyalintás nesze című 9 perces digitális rajzanimáció főszereplője nagy gonddal ápolja különleges növényeit, miközben nap mint nap figyeli őt a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Filmalap.
    "Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg. Az a helyzet, melyben egy hivatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között" - idézte Andrasev Nadja rendezőt a közlemény.
    A nyalintás nesze a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült a Filmalap támogatásával, a film producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. A diplomafilmet a magyar filmkritikusok idén januárban a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és a cannes-i premiert követően az animációk legfontosabb nemzetközi seregszemléjén, Annecyban is a versenyprogramban szerepel.
    Andrasev Nadja 2015-ben végzett a MOME Anim mesterképzésében, majd az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője volt, jelenleg már következő filmtervét készíti elő, miközben animációs filmek gyártásvezetőjeként dolgozik.
    A cannes-i filmfesztiválon 1998-ban alapított Cinéfondation válogatásban mutatták be 2004-ben Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című filmjét, Kocsis Ágnes 2006-ban A vírus című alkotásával elnyerte a harmadik díjat, 2010-ben Szimler Bálint Itt vagyok című filmje került a mezőnybe, majd legutóbb 2014-ben Kárpáti György Mór szerepelt Provincia című alkotásával. A nyalintás nesze az első magyar animációs film a Cinéfondation programjában.
    A MOME Anim a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Tevékenysége magába foglalja az animáció BA és MA képzési programokat gondozó egyetemi tanszék működését, ugyanakkor az oktatáson túlmutató tevékenységek határozzák meg munkáját. Ezek sorában jelentős szereppel bír a produkciós tevékenység, a nemzetközi kapcsolatrendszerbe helyezett tehetséggondozás és tartalomfejlesztés, amelynek egyik kifutása inkubátorfelületek létrehozása és működtetése. Mindezeken túl az animációs filmművészet aktuális kérdéseit regionális, történeti vagy egyéb kontextusba helyező kutatási témák gondozása is része a műhelyben folyó munkának.
    A Filmalap évente mintegy 70 millió forinttal támogatja három felsőoktatási intézményben, köztük a MOME Animációs tanszékén készülő diploma- és vizsgafilmeket. A támogatással a Filmalap célja a gyakorlati tanulás és kísérletezés lehetőségének biztosítása az új tehetségek számára, továbbá hozzájárulás a szakmai utánpótláshoz.
    A május 11. és 22. között megrendezendő cannes-i fesztivál hivatalos versenyébe meghívott filmek listáját csütörtökön teszik közzé.