Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét kézműves bronzöntvényből készülnek az Oscar-szobrok

2016-02-17 08:42:46

 Ismét kézműves bronzöntvényből készülnek az Oscar-szobrok: az amerikai filmakadémia egy New York állambeli képzőművészeti öntödét bízott meg a munkával, a bronzból megformált szobrok továbbra is 24 karátos aranybevonatot kapnak.

    A filmakadémia az Oscar-díjak hőskorához nyúlt vissza, amikor úgy döntött, hogy idén már az eredeti, 1929-es bronz öntőforma alapján készítteti el a szobrokat. A Polich Tallix kézműves szakemberei George Stanley eredeti szobrát vették alapul, amely az MGM egykori művészeti igazgatója, Cedric Gibbons vázlatai nyomán született meg. "A 21. századi technológia némi segédletével megadhatjuk a tiszteletet az Oscar büszke kezdeteinek" - mondta Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke. 
    Nagyszerű hagyomány folytatódik a gyökerekhez való visszatéréssel. Megtiszteltetés, hogy művészeti tapasztalatainkat és technikai tudásunkat az Oscar szolgálatába állíthatjuk - jelentette ki Dick Polich, a New York állambeli Rock Tavernben működő Polich Tallix alapítója és vezetője.
    A műhely digitálisan beszkennelte az 1929-es szobrot és a modernkori alapzatát. A digitális Oscart aztán 3D-s nyomtatóval nyomtatták ki és ennek segítségével született az öntőforma, amivel viaszból ki tudták önteni a szobrokat. Minden viaszszobor kerámia burkolatot kapott, majd a figurákat addig hevítették, míg kifolyt belőlük a viasz és csak az üres külső köpeny maradt. A szobrokat ezután forró, folyékony bronzba mártották, lehűtötték és makulátlanra csiszolták. 
    A szobrok 24 karátos aranyborításáról egy neves brooklyni cég, az Epner Technology gondoskodik. A szobrocskák bronz alapja némi fekete patinát is kap, a figurákat végül kézzel csiszolják tükörfényesre. 
    Az ötven Oscar-díj elkészítése három hónapot vesz igénybe ezzel a módszerrel. A szobrok mérete nem változott, 34 centiméter magasak és 3,8 kg súlyúak.
    Az akadémia tájékoztatása szerint az új Oscar alapvetően megtartja a fizikai jellemzőit azoknak az Oscaroknak, amelyeket 1982-től a tavalyi évig a chicagói R. S. Owens & Company gyártott. A filmes testület kapcsolatban is marad a céggel, ők gondoskodnak a korábbi Oscarok karbantartásáról, és más díjakat, egyebek mellett a tudományos és technikai eredményekért járó plaketteket is tőlük rendeli a filmakadémia. 
    Az új Oscarok február 28-án, vasárnap este debütálnak az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 88. díjátadó ceremóniáján, amelyet a hollywoodi Dolby Színházban rendeznek meg. A világszerte nagy érdeklődéssel várt szórakoztató gálát az ABC televízió közvetíti élőben, a magyar nézők hétfőre virradóra követhetik a díjak átadását a Duna televízión.
www.oscars.org.