Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar kultúra napja - Prózamondó versenyt rendeznek Nyíregyházán

2016-01-13 09:58:18

A hagyományos megemlékezések és koszorúzások mellett prózamondó versennyel és pódiumműsorral is várják az érdeklődőket A magyar kultúra napja, január 22. alkalmából Nyíregyházán.

    Az ünnepségek sorát péntek délután a Szabolcs-Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Kölcsey Társaság és Szatmárcseke önkormányzata által szervezett rendezvény nyitja a megyeházán - olvasható a helyhatóság honlapján.
    A megyei önkormányzati vezetők köszöntői után Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész méltatja a Himnuszt és íróját, Kölcsey Ferencet, majd megkoszorúzzák a Hősök terén lévő Kölcsey-szobrot. A megyei ünnepség vasárnap a szatmárcsekei református templomban egyházi szertartással folytatódik, amelyen a református és római katolikus egyházak vezetői hirdetnek igét. A hagyományos ünnepi beszédet idén Ágh István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító mondja el, majd átadják a Kölcsey-emlékplakettet.
    A magyar kultúra napjának városi, nyíregyházi eseményeit január 22-én tartják, délután rendezik a megyebeli és a határon túli középiskolások részére a Kölcsey Ferenc vers- és prózamondó versenyt. A megmérettetésen indulóknak Kölcsey Ferenc egy versét, prózáját vagy prózarészletét, illetve egy szabadon választott, a 20. század utolsó harmadában, magyar szerzőtől született műrészletet kell előadniuk legfeljebb tíz percben.
    A program zárásaként Himnusz haza címmel Ady Endre, Arany János, Balassi Bálint, Buda Ferenc, Csokonai Vitéz Mihály, Ferenczes István, Illyés Gyula, József Attila, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Nagy László, Sütő András, Tóth Árpád és Zrínyi Miklós műveiből összeállított pódiumműsort mutat be Torma Mária Radnóti- és Latinovits-díjas előadóművész és Cserna Csaba előadóművész. A rendezvények ideje alatt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményének Kölcsey-anyagából készített kiállítás is megtekinthető lesz.
    A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.