Pál napja van. | 2022.06.30 | MNB középárfolyam:

Ismét Budapesten a brit hegedűvirtuóz, Nigel Kennedy

2015-11-14 08:18:40

Világsztár létére gyakori magyarországi fellépő Nigel Kennedy hegedű- és brácsaművész, aki ezúttal december 14-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel, és mutatja be vadonatúj albumát, a The New Four Seasonst.

    Az 58 éves világhírű brit vrtuózt a komolyzene fenegyerekeként tartják számon nem szokványos külseje és kissé pimasz modora miatt, ez azonban segít neki abban, hogy a fiatalokkal megszerettesse a komolyzenét, amelyet élethivatásának tekint.
    Nigel Kennedy a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a legnagyobb példányszámban eladott klasszikus lemez előadója: 1989-ben Vivaldi A négy évszakának (The Four Seasons) felvétele kétmillió példányban kelt el. Negyedszázaddal később elkészített az anyag újragondolt változatát The New Four Seasons címmel. Mostani budapesti koncertjén a Virtuózokban bemutatkozott Kiss Zoltán, Sándor Zoltán és Váradi Gyula is színpadra lép - közölték a szervezők az MTI-vel.
    Karrierje során Nigel Kennedy valamennyi földrészen koncertezett a világ leghíresebb zenekaraival és karmestereivel. Ezek közül is kiemelkedik egyik első nagy előadása a londoni Royal Festival Hallban 1977-ben, később New Yorkban 1987-ben, Franciaországban pedig 2004-ben mutatkozott be átütő sikerrel. Technikája virtuóz, ennek segítségével friss energiát hozott a klasszikus és kortárs zeneirodalomba. Már nagyon fiatal korában a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin kedvenc növendéke volt; a mester egészen a haláláig maga állta Kennedy taníttatását. Kennedy a Menuhin-iskolából New Yorkba, a Juilliardra ment, ahol Dorothy DeLay tanítványa lett.
    Első, széles körben elismert albuma Elgar Hegedűversenyének felvétele volt, amelyet a Gramophone magazin az év lemezének választott 1985-ben, emellett a BPI Awardson elnyerte az Év klasszikus albuma címet. Nagy sikerű CD-ket készített Bach, Beethoven, Berg, Brahms, Bruch, Mendelssohn, Sibelius, Csajkovszkij és Walton műveiből is.
    A dzsessz iránti imádata eredményezte 2006-ban a Blue Note Sessions című munkát, amelyet a Grammy-díjas producer, Jay Newland közreműködésével készített olyan kiválóságokkal, mint Ron Carter vagy Jack DeJohnette. 2002-ben kinevezték a Lengyel Kamarazenekar művészeti vezetőjévé, és ezzel egykori mestere, Menuhin nyomdokaiba lépett.
    Jó viszonyt ápol a brit királyi családdal, többször muzsikált nekik nyilvános és zártkörű eseményeken. A szakma is elismerte díjakkal, ezek közül az egyik legjelentősebb a Brit Awards-on elnyert az év férfi előadóművésze díj. Orchestra of Life elnevezésű formációja 2010-ben mutatkozott be Duke Ellington műveinek Kennedy által áthangszerelt szerzeményeivel, valamint Bach műveivel. Ugyanabban az évben Nigel Kennedy Jimi Hendrix előtt tisztelgett a legendás zenész halálának 40. évfordulóján.
    2008-ban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is fellépett kvintettjével, 2012-ben a Budapest Kongresszusi Központban játszott, tavalyelőtt pedig a VeszprémFesten.
    A számára kialakított öthúros hegedű mellett Kennedy a híres hegedűkészítő, a cremonai Carlo Bergonzi 1732-ben készült hangszerén játszik.