Pál napja van. | 2022.06.30 | MNB középárfolyam:

Felújítják Alexandre Dumas Párizs közeli kastélyát

2015-11-03 11:46:17

 

Megkezdődött Alexandre Dumas francia író egykori kastélyának felújítása - közölte Frédérique Lurol, a Párizs közeli Le Port-Marlyban található múzeum igazgatója.

 

    A fákkal, vízeséssel, barlangokkal övezett romantikus parkban álló, díszes homlokzatú reneszánsz kastély kívülről is jól láthatóan romlásnak indult. Az építmény állandó nedvességnek van kitéve, amelyre a megrepedezett tető és az elkorhadt faborítás is utal, s a vezetékrendszer is teljes cserére szorul.
    A várhatóan májusig tartó munkálatok az angol stílusú park szökőkútjainál és vízellátó hálózatánál kezdődtek meg hétfőn.
    A felújítás mintegy egymillió eurós (313 millió forintos) költségvetésének felét a francia állam fizeti, a másik felét adományokból fedezi a múzeum.
    A Párizstól mintegy 15 kilométere fekvő Le Port-Marly városkában, egy domboldalon áll a Monte Cristo-kastélynak nevezett neoreneszánsz palota, amelyet 1944-ben építtetett Alexandre Dumas, egyik leghíresebb regényére utalva.
    A parkban a kastélytól nem messze egy neogótikus stílusú, kisebb épület is található, amely Dumas hőse börtönére utalva az If-kastély nevet viseli.
    A gyönyörű, díszes homlokzatú Monte Cristo-kastély - ahonnan az író munka közben a parkban az általa teremett, barlangokkal, szökőkutakkal romantikussá tett "földi paradicsomot" csodálhatta - Dumas életét mutatja be számos dokumentum segítségével, emellett megtekinthetők a bútorok, a szalon mozaikja és a színes, festett üvegablakok. Az If-kastély a Monte Cristo grófja című regény történetét eleveníti meg.
    A nagyvilági és költséges életet élő Dumas nem tudta sokáig fenntartani drágán épült kastélyát, 1849-ben tönkrement, s hitelezői nyomására először a berendezést, majd a teljes palotát eladni kényszerült, 1851-ben pedig végleg elhagyta a helyet.
    A felújítás idején zárva tart az If-kastély, amelyet tavaly 21 ezren kerestek fel, de a neoreneszánsz palota a munkálatok idején is látogatható.