Pál napja van. | 2022.06.30 | MNB középárfolyam:

Picasso ritka kubista kollázsával gyarapodott egy skót múzeum gyűjteménye

2015-10-20 11:29:35

 Pablo Picasso 1912-ben készített Bottle and Glass on a Table (Üveg és pohár egy asztalon) című, kivételesen ritka kubista kollázsával gyarapodott a Skót Nemzeti Modern Művészeti Galéria gyűjteménye.

    A világhírű mesternek ebből a korszakából csupán mintegy 30 ragasztott papírkollázsa maradt fenn. Simon Groom, a múzeum igazgatója az alkotásról elmondta, hogy azok közé a művek közé tartozik, amelyeket Picasso újságpapír felhasználásával alkotott: a palack rajzát egy francia újságból származó kivágással egészítette ki. Az újságdarabon alkoholreklám olvasható - írta a BBC News.
    Picassót kollégája, Georges Braque francia festő inspirálta arra, hogy kollázsokat készítsen: 1912 decemberében egy sor kollázst alkotott, amelyek a galéria szerint a modern művészet történetében mérföldköveknek számítanak. Ezek közé a művek közé tartozik a skót múzeum által most beszerzett, korábban 40 évig egy svéd magángyűjteménybe tartozó darab. A kollázskollekció többi darabja számos gyűjteményben, köztük a New York-i Metropolitan Múzeumban és a párizsi Picasso Múzeumban található.
    A skót galériának értékes és gazdag Picasso-gyűjteménye van. Az Üveg és pohár egy asztalon című alkotást a múzeum a Walton Alap segítségével vásárolta.
    "A néhai Henry és Sula Walton különösen rajongott Picasso művei iránt, több mint tucatnyi alkotást gyűjtöttek tőle, amelyeket a galériára hagytak. A szenzációs új darab olyan munka, amelyet a világ minden nagy múzeuma szeretne magának" - mondta Groom.
    Waltonék pszichiátriai kutatásokat folytattak, könyveket írtak a témáról. Értékes festészeti gyűjteményüket a galériának adományozták és egy alapot is létrehoztak, hogy a múzeum további alkotásokat vásárolhasson.
http://www.bbc.com/news/uk-scotland-edinburgh-east-fife-34572086