Pál napja van. | 2022.06.30 | MNB középárfolyam:

Az ifjúság és Kárpátalja lesz az idei Kolozsvári Magyar Napok kiemelt témája

2015-07-16 12:16:07

 Az ifjúság és Kárpátalja lesz az augusztus 16. és 23. között tartandó Kolozsvári Magyar Napok kiemelt témája – jelentette be Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón.

    A főszervező a témaválasztást úgy magyarázta, idén Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa, és ezt a magyar napok szervezői sem hagyhatták figyelmen kívül. A rendezvény során ugyanakkor empátiát szeretnének ébreszteni a Kárpátalján élő, nehéz helyzetbe sodródott népek iránt. „A jobb adni mint kapni elv alapján azt gondoljuk, hogy a magyar napok eddigi öt kiadása elég volt arra, hogy erős kolozsvári magyar közösséget kovácsoljon össze. Olyan közösséget, amely ezúttal nemcsak magára kívánja felhívni a világ figyelmét, hanem másokra is odafigyel” - magyarázta Gergely Balázs.
    Ezt az odafigyelést hivatott szolgálni, hogy a nyitógáláján a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsorát mutatják be, mely a kárpátaljai népek tánchagyományaiból építkezik. A gálán Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke is beszédet mond.
    A Kolozsvár főterén, a Mátyás-szoborcsoport közelében felállítandó nagyszínpadon idén olyan együttesek, előadók lépnek fel, mint a Nightloosers, a Magna Cum Laude, az Ossian, a Republic, Lajkó Félix és zenekara, a Budapest Klezmer Band, Fenyő Miklós, a Magashegyi Underground, a Bikini, a Kaláka és Koncz Zsuzsa.
    A rendezvénysorozat keretében idén is lehetőséget teremtettek szinte valamennyi kolozsvári magyar intézménynek, szervezetnek, hogy programokat ajánljanak fel. Gergely Balázs elmondta, idén olyan kolozsvári román intézményeket is sikerült bevonni a rendezvénysorozatba, mint a Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum.
    A főszervező kuriózumként említette, hogy Erkel Ferencről elnevezett amatőr sakkversenyt is szerveznek a magyar napok keretében, melyen Polgár Judit sokszoros sakkvilágbajnokot is vendégül látják. Gergely Balázs kevéssé ismert tényként említette, hogy Erkel Ferenc zenei pályája Kolozsváron indult, és a zeneszerzőt korának neves sakkozójaként tartották számon.
    A magyar napok keretében adják át a felújított Farkas utcai gótikus református templomot, mely a rendezvénysorozat minden napján orgonahangversenynek ad otthont. A Kolozsvári Magyar Opera színpadán, az intézmény zenekara kíséretével lépnek fel az MTVA Virtuózok tehetségkutatójának a nyertesei. A Kolozsvárra látogatók idén is tematikus városnéző sétákon vehetnek részt.
    A sajtótájékoztatón Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat magyar alelnöke elmondta, hogy ismeretségi körében sokan igazítják a szabadságolási terveiket a Kolozsvári Magyar Napok programjához. „Ezt a várost valamikor nekünk építették, a magyar napok idejére visszafoglaljuk” - magyarázta a politikus.