Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hatnapos fesztivált rendez Balatonfüred a 190. Anna-bál köré

2015-07-06 11:45:57

 

Hatnapos fesztivált szervez a 190. Anna-bál köré július 21. és 26. között Balatonfüred.

 

    Bóka István, Balatonfüred polgármestere az eseményről hétfőn tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Anna-bál Balatonfüred legjelentősebb társadalmi-kulturális rendezvénye, emellett egész Európa egyik legrégebbi bálja. A bállal a reformkori hagyományok őrzése a legfontosabb cél.
    Idén a 18 éves hölgyek közül Balatonfüredről 9, a település testvérvárosaiból 21 fogadta el a meghívást a július 25-i bálra. Az est folyamán a hagyományoknak megfelelően a közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt, közülük szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit - tette hozzá. 
    A 190. Anna-bál szépét és udvarhölgyeit a hagyományok szerint a bál másnapján, vasárnap délelőtt lovashuszárok kíséretével sétakocsikázáson mutatják be a nagyközönségnek.
    Bóka István közölte: sikeres kísérlet volt több napos programot rendezni az Anna-bál köré, az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy több ezren kísérik figyelemmel a rendezvényeket. Az idei programok közül kiemelte az Operafüred előadásait, amelyeket idén július 23-án, 24-én és 26-án tartanak a Gyógy téren a Magyar Állami Operaház művészeinek közreműködésével, valamint a július 21-én kezdődő prímásversenyt is, amelynek gálaműsorát másnap este tartják szintén a Gyógy téri nagyszínpadon.
    A II. Lavotta János Cigányprímás versenyről szólva Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes prímása emlékeztetett arra, hogy a Hagyományok Házával közösen szervezett kétnapos prímásversenyt páros években népzenei, páratlanokban cigányprímások számára írják ki. A versenyen 16-35 év közötti, klasszikus cigányzenei hagyományt követő hegedűsök indulhatnak, akiknek egy kötelező és egy szabadon választható, öt-ötperces versenyszámot kell előadni.
    A hagyományoknak megfelelően a bál előestéjén, július 24-én idén is lesz szívhalászat a Balatonban, ahol a Jókai motoros hajó fedélzetéről hálókkal próbálják a részt vevő hölgyek a vízen lebegő fából készült szíveket kihalászni. A szívhalászat fődíjasa kísérőjével a jövő évi Anna-bál vendége lesz.
    A bál szépének egy Viktória-mintás, első udvarhölgyének egy Rotschild-mintás, míg a második udvarhölgynek egy Apponyi-mintás serlegvázát készít a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. A vacsorát kék Apponyi-mintás porcelánban tálalják, az idei Anna-bálon mintegy 75 millió forint értékben 3500 darab porcelánt biztosítanak az étkezéshez - közölte Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. 
    A 190. Anna-bál díszvendége Balatonfüred kulturális testvérvárosa, Komárom lesz.
    Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek. Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. Színhelye előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.