Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szombaton adják át a Magyar Örökség Díjakat

2015-06-17 07:28:26

 Szombaton ismét átadják a Magyar Örökség Díjakat, az elismerést újabb hét kiemelkedő személyiségnek és intézménynek adományozzák oda a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében.

    Az ünnepélyes eseményen Magyar Örökség Díjjal tüntetik ki a Vasárnapi Iskola Alapítvány önkéntes szórványszolgálatát, az 1530-ban alapított Mezőtúri Református Kollégiumot, valamint Kovács Gyula pórszombati gyümölcsész mintegy ezerféle egyedi gyümölcsfát felsorakoztató "tündérkertjét" is.
    Életművéért díjazzák a számos könyvet, újságcikket, és tanulmányt író Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetest, egyetemi tanárt, Kű Lajos olimpiai ezüstérmes magyar labdarúgó pedig a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megszervezéséért vehet át elismerést.
    Posztumusz elismerést kap nemzeti elkötelezettségéért gróf Apponyi Albert (1846-1933), korának jelentős politikusa és az 1920-ban Párizsban tárgyaló magyar békedelegáció vezetője. Emellett Magyar Örökség Díjjal ünneplik a lengyel és magyar nép évszázadok óta tartó történelmi barátságát is.
    A Magyar Örökség Díj azon magyar személyeknek, intézményeknek és csoportoknak adható negyedévente, akik és amelyek tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.