Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kortárs ázsiai folkfesztiválon vendégszerepel Török Tilla zenekara és a Holdviola együttes

2015-06-05 06:58:35

 A Spirit of Tengri elnevezésű zenei fesztiválon, Almatiban lép fel a hétvégén Török Tilla zenekara és a Holdviola együttes - mondta el Gál Lajos, a rangos kortárs ázsiai folkfesztiválra induló együttes gitárosa az MTI-nek.

    A fesztivál elnevezése, Spirit of Tengri az ősi zenei kultúrára utal. A hétvégén Almati egyik főterén zajló szabadtéri rendezvényen tucatnyi együttes vesz rész kilenc országból, elsősorban a közép-ázsiai térségből. Idén először európai együtteseket is meghívtak a kazah városba, egy észt zenekart és a magyar autentikus népzenét képviselő Török Tilla zenekarát, valamint a tradicionális hangzást és az elektronikus zenét ötvöző Holdviolát. 
    A fellépők között a világzene olyan kiemelkedő művelői vannak, mint a pekingi Hanggai csoport, amely mongol népzenei feldolgozásokat játszik, vagy a húsz éve alakult török Baba Zula alternatív zenei csoport - mesélte Gál Lajos.
    A dobos Farkas Péter, az énekes és hegedűs Török Tilla, a gitáros Gál Lajos, a basszusgitáros Kiss Balázs alkotta együttes a hegedűs, énekes és dobos Török Flórával, a fúvós és citerás Török Dancsó Ádámmal, valamint a dudás Tóth Zsomborral kiegészülve utazott Kazahsztánba, ahol már pénteken egyórás élő műsorral szerepelnek egy helyi rádióállomás programjában. A fesztiválon szombat este adnak koncertet.
    A kazah szervezők a Junior Prima-díjas Török Tillát az interneten található felvételei nyomán választották ki és kérték fel, hogy zenész társaival együtt elsőként képviselje Magyarországot.
    The Spirit of Tengri fesztivált először 2013-ban rendezték meg Almatiban, de máris a modern folkzene legfontosabb fesztiváljai között tartják számon.