Auguszta napja van. | 2024.03.29

BTF - Az új Peugeot-Pleyel-zongora is látható a Vigadóban megnyílt kiállításon

2015-04-24 13:07:08

A Peugeot Design Lab és a Pleyel manufaktúra által 2012-ben kifejlesztett új hangversenyzongora is látható a Pesti Vigadóban pénteken megnyílt hangszerkiállításon.

    Szilasi Alex zongoraművész, hangszergyűjtő elmondta, hogy a jelenleg a világot járó prototípus-zongora legmerészebb újítása az, hogy a hangszer testének felső síkját a klaviatúrával egy szintbe hozták, aminek köszönhetően a közönség sokkal jobban láthatja a zongorista játékát, és az előadóművész is közvetlenebb kapcsolatba kerül az általa létrehozott hangzással.
    A további innovációk közé tartozik az új felnyitási rendszer, a hagyományos három zongoralábat felváltó egyetlen központi láb és az ultravékony kottatartó - sorolta. A zongora teste és a hangszekrény hagyományosan fából készült, míg a fedél és a láb a hang utórezgésében is szerepet játszó, könnyű karbonszövet borítást kapott.
    Bálint Zsófia, a Peugeot Magyarország marketing- és pr-igazgatója elmondta: a néhány éve alapított Peugeot Design Lab az autóipar mellett más iparágak fejlesztéseiben is közreműködik, így fejlesztettek már jachtot, kerékpárt és sportórát is. Ez az első alkalom, hogy a dizájnrészleg egyik friss terméke bemutatkozik Magyarországon - emelte ki.
    Szilasi Alex a kérdésre, mi a véleménye a Bogányi-zongoráról, úgy fogalmazott: a zongoragyárakat az elmúlt évtizedekben nagyon sokat foglalkoztatták a hangszer megújításának lehetőségei, így a szakma minden innovációt örömmel fogad.
    A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében a Vigadó Galériában megrendezett, Pleyel Budapesten című kiállításon az új Peugeot-Pleyel-zongora mellett a 19. század közepéről származó három Pleyel-zongorát is láthatnak az érdeklődők, köztük azt az 1843-ból származó Pianino Pleyel "Obreskoff" modellt, amelyen Chopin számos alkalommal játszott.
    Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője, a tavaszi fesztivált szervező operatív testület tagja elmondta, hogy a hangszerkiállítást zártkörű szalonkoncert egészíti ki Szilasi Alex és vendégei fellépésével.

 Kép: www.peugeot.com