Andrea napja van. | 2024.04.18

Könyvfesztivál - Babics Imre új verseskötetével jelentkezik a Napkút Kiadó

2015-04-24 06:55:10

 Több mint 20 új kötettel, köztük Babics Imre Sztármajom többszörös alkonyatban című verseskötetével jelentkezik a XXII. Budapesti Nemzetközi Fesztivál alkalmából a Napkút Kiadó - mondta el az MTI-nek Szondi György, a kiadó vezetője.

    Hozzátette: az új kötet Babics Imre előző nagy műve, a közel ezer oldalas, hexameterben megírt Gnózis című könyv 2013-as megjelenése óta eltelt időszak alkotásait tartalmazza. Mint fogalmazott, Babics Imrénél mindig is különösen árulkodó a címadás, nincs ez másképp a Sztármajom többszörös alkonyatban esetében sem.
    "Babics Imre folyamatosan kísérletezik, állandóan újabb formai bravúrok sorát mutatja be" - jellemezte a költőt Szondi György. Az új kötetben összesen 105 költemény olvasható, amelyek között a bukolikus versektől a haikukon át a teljesen avantgárd alkotásokig számos különféle versforma megtalálható.
    "A versek öt darab, egyenként 21 költeményt felvonultató ciklusra bomlanak, amelyek mind bizonyítékát adják Babics Imre mesterségbeli tudásának, mind mögött egyfajta mélység, bölcsesség, játékosság és életrajzi vonatkozások fedezhetőek fel" - fogalmazott a kiadó vezetője, hozzátéve, hogy Babics Imre olyan rímtechnikákat is alkalmaz most megjelenő költeményeiben, amelyet magyar költő ezt megelőzően sosem használt.
    Szondi György úgy véli, hogy akárcsak a Szörényi László irodalomtörténész által korszakos remekműként számon tartott Gnózis című művet, Babics Imre most megjelenő verseskötetét sem igen lehet elhelyezni a magyar irodalom eddig ismert vonulataiban, elsősorban sokfélesége miatt, hiszen a ciklusokban egyszerre öt egymástól markánsan különböző hang is megszólal.
    "Csak abban vagyok biztos, hogy a Sztármajom többszörös alkonyatban a +babicsista+ magyar irányzat legújabb megnyilvánulása" - fogalmazott.
    A kötetet Szörényi László fogja bemutatni szombaton 11 órakor a Kner Imre teremben, az eseményen közreműködik Hegyi Botos Attila, aki Babics Imre verseinek megzenésített változatait adja elő.
    A Napkút Kiadó a Könyvfesztiválra összesen 22 új kötetet jelentett meg, amelyek között nyolc világirodalmi alkotás magyar fordítása is megtalálható. Az újdonságok között van Gülten Dayioglu török író egy műkincsrablásról szóló ifjúsági regénye, de először vehetik kézbe a magyar olvasók a kortárs bolgár író, Edvin Szugarev Madárijesztők évada című verseskötetét is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány