Gedeon napja van. | 2024.03.28

Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal második középdöntője szombaton

2015-02-20 09:46:23

Hat angol nyelvű és három magyar dal hangzik el A Dal című válogató és showműsor szombati második középdöntőjében, ahonnan újabb négy produkció jut a február 28-i döntőbe. A győztes képviseli Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Bécsben.

    Az M1-en és a Duna World csatornán élőben látható második középdöntőben kilenc előadó áll színpadra, közülük három a zsűri, egy a közönség szavazataival kerül a fináléba. Akárcsak az egy héttel ezelőtti első középdöntőben, a versenyzőknek lehetőségük volt az elődöntőben megismert dalt újrahangszerelni, a szöveget megváltoztatni, a látványt átalakítani, a legtöbben éltek is ezzel a lehetőséggel.
    Két produkcióban is testvérek szerepelnek most szombaton. A fiatal zenészek által alkotott négytagú Passedban, amely megnyerte a január 24-i első elődöntőt Mesmerize című dalával, a Nizalowski ikrek lépnek színpadra: Dorottya énekel, Fanni hárfázik. Éliás Gyula Jr. Run to You című dalát a Fourtissimo együttessel közösen adja elő: a formációban négy testvér zenél, Kuna Valéria és Gyula trombitán, Kuna Bence kürtön, Kuna Márton pedig harsonán játszik.
    Éliás Gyula Jr. már harmadszor indul az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóján, akárcsak a még mindig csak 17 éves Dallos Bogi, aki idén World of Violence című dalával versenyez. A második középdöntő résztvevői közül szintén szerzett már korábban eurovíziós tapasztalatokat Gájer Bálint (2015-ös dalának címe That's How It Goes), Szűcs Gabi (Úgysem felejtesz el), valamint Wolf Kati (Ne engedj el!), utóbbi képviselte Magyarországot 2011-ben Düsseldorfban.
    A Dal mezőnyének elődöntőiből továbbjutottak közül ugyancsak most szombaton lép színpadra Ív (Katona-Zsombori Éva) Fire című dalával, Oláh Gergő A tükör előtt című számmal, valamint az Other Planet, amely az Untold Storyt adja elő.
    Most szombaton is láthat a közönség egy extra produkciót A Dalban. Zorán a Nekem nem elég című dalát fogja előadni, kísérnek az MR Szimfonikusok Balogh Sándor vezényletével. A szám eredetije az énekes 1977-es első szólólemezén szerepel, a szerző Presser Gábor és Sztevanovity Dusán.
    Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Rúzsa Magdi Fonogram- és Artisjus-díjas énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsűritag a közönség, a nézők SMS-ben vagy A Dal mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciók elhangzása alatti 3 percben 1-től 10 pontig, ehhez használhatják A Dal 2015 mobilalkalmazást is. A nézői pontszámok átlagát hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. Ez alapján három dal és előadó kerül a döntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának beküldésével.
    A Dal 2015 műsorvezetője Tatár Csilla, őt Harsányi Levente segíti, aki a fellépőkkel beszélget a Dal+ helyszínen, ahol az adások után az M2 csatornán folytatódik az élő műsor. A Dal+-ból a nézők kulisszatitkokat tudhatnak meg a fellépőkről és Harsányi Levente a dalválasztó show alatt érkező nézői üzenetekre, kérdésekre is válaszol. A betelefonálók nyerhetnek is.
    Az egy héttel ezelőtti első középdöntőből a zsűri döntése alapján Csemer Boglárka Boggie (Wars For Nothing), Szabó Ádám (Give Me Your Love) és Mujahid Zoltán (Beside You), míg a közönség szavazataival a Spoon (Keep Marching On) jutott be a döntőbe 
    Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenye, A Dal végső szakaszába került 30 dalból a három elődöntőn át összesen 18 jutott a középdöntőkbe. A február 28-i fináléban elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fővárosban, Bécsben.
    A Dal 2015-be 351 dalt neveztek. A 60. Eurovíziós Dalfesztivált májusban azért rendezheti Ausztria, mert tavaly a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like A Phoenix című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.
    Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.
    A Dal című műsorról minden információt megtalálnak a mediaklikk.hu/dal oldalon.