Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mozinet Filmnapok augusztusban

2014-08-16 10:21:01

 

A legnagyobb nemzetközi fesztiválok kedvenceiből szervez filmnapokat a Mozinet augusztus 21. és 25. között.

 

    Az idén ötnaposra bővült mustra budapesti helyszíne továbbra is a Művész mozi, Debrecenben az Apolló mozi, Nyíregyházán a Krúdy mozi, Szegeden a Belvárosi mozi, Székesfehérváron a Barátság mozi csatlakozott a rendezvényhez.
    Az immár negyedik alkalommal megszervezett filmnapokon Berlin, Cannes, Karlovy Vary, Velence és Toronto kedvencei mellett Oscar-jelölt alkotások láthatók kedvezményes jegyáron. Premier előtt debütál Volker Schlöndorff új filmje, Az utolsó éjszaka Párizsban.
    A kínálatban ezúttal is elsősorban olyan művek szerepelnek, amelyek hiányoznak a mozik jelenlegi műsoráról, ugyanakkor a visszajelzések alapján érdekelnék a nézőket - közölték a szervezők. Ezek közé tartozik két, többek között a legjobb film kategóriában Oscar-díjra jelölt remekmű (A messzi dél vadjai, valamint a Philomena - Határtalan szeretet). Az alkotók között olyan jól ismert nevek sorakoznak fel, mint Bernardo Bertolucci (Én és te) vagy éppen Sarah Polley (Apáim története).
    A válogatásban szerepel harsány szatíra Toni Servillo kettős főszereplésével (Viva La Libertá - Éljen a szabadság!) és könnyed vígjáték az amerikai független filmkészítő, Noah Baumbach tolmácsolásában (Frances Ha) éppúgy, mint életrajzi film (Renoir) és a háborúk utóhatásait új oldalról vizsgáló történelmi dráma (a Titanic fődíjas Lore és a Templom a dombon).
    Az Adéle élete főszereplőnője, Lea Seydoux és az X-Aktákból ismert Gillian Anderson egy svájci drámában látható (Nővér). A programban szerepel Denis Diderot botrányregényének kortárs feldolgozása (Az apáca), valamint a nagy vihart kavart holland fekete komédia, a néző elé görbe tükröt tartó Borgman.
    Premier előtt vetítik az Oscar-díjas Volker Schlöndorff történelmi filmjét, Az utolsó éjszaka Párizsban című alkotást. A film a huszadik századi európai történelem egyik legtitokzatosabb történetét meséli el: hogyan menekült meg Párizs és lakossága a teljes pusztulástól 1944-ben.
    A Művész moziban három vetítés után beszélgetést is szervez a Mozinet: a vasárnap látható Az utolsó éjszaka Párizsban című film után Ungváry Krisztián tart előadást Budapest ostromáról, a Borgmanról a Prizma Filmművészeti Folyóirat munkatársai (Sepsi László és Jankovics Márton), a Frances Ha-ról pedig Sediánszky Nóra és Somorjai Enikő beszélget. A vetítések előtt a jegyet váltók között a Művész mozi munkatársai a vetített film plakátjait sorsolják ki.