Gedeon napja van. | 2024.03.28

Aranyszem - Dobos Tamás kapta az év operatőrének járó díjat

2014-12-13 13:07:16

Dobos Tamás kapta az év operatőrének járó Illés György-díjat, valamint a legjobb kisjátékfilmnek járó Hegyi Barnabás-díjat is a 11. Aranyszem operatőr fesztivál zárógáláján - közölték az MTI-vel szombaton a szervezők.

    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából a fesztivál történetében első alkalommal négy kategória (természetfilm, dokumentumfilm, televíziós játékfilm, kisjátékfilm) győztesei pénzdíjban, elismerésenként bruttó 500 ezer forintban is részesültek. A díjakat Kollarik Tamás, a Mediatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora adta át péntek este - áll a közleményben.
    Kiss Rudolf Péter nyerte a Káin gyermekei című dokumentumfilm fényképezéséért a Makai Árpád-díjat, Mosonyi Szabolcs Vad szigetköz - A szárazföldi delta című természetfilmje kapta a Homoki Nagy István-díjat. Tévéfilm kategóriában Nagy András bizonyult a legjobbnak, így A berni követ operatőri munkálataiért ő kapta az Eiben István-díjat. A legjobb kisjátékfilmnek járó Hegyi Barnabás-díjat Dobos Tamás a Levél Istenhez című alkotás fényképezéséért vitte el.
    A zsűri - Herbai Máté, Tóth Zsolt, Kende János és Novák Emil - a kísérleti filmek közül Kiss Sándort díjazta A kéz élete című munkáért, a dramatizált dokumentumfilmek kategóriájában pedig Hartung Dávid nyert a Hetvenes című alkotás operatőri munkájával. Mindkét alkotás elkészítését a Médiatanács támogatta.
    A játékfilmek kategóriájában Grátz Márk bizonyult a legjobbnak a Drága Elza című filmért, a legjobb tévésorozat kategóriában Dobos Tamást és Herbai Mátét díjazták a Terápia fényképezéséért. Elismerést kapott Mayer Zoltán Zséda Hétköznapi mennyország című zenés klipjének fényképezéséért, valamint ő vehette át a legjobb mozielőzetes díját is az Arthur Madsen könyvéből készülő Five 2 filmért. 
    A Magyar Állami Operaház reklámfilmjének fényképezésével Garai Gábor bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában. Televíziós show kategóriában László Zsolt nyert a Sztárban sztárral, a diák kategóriában pedig a Zsibvásár című film fényképezéséért Tóth Evelin Judit nyerte a Xl. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját.
    Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 100 éves. A 2014-es rendezvény három kiemelkedő magyar operatőr - Illés György, Hegyi Barnabás és Homoki Nagy István - születésének 100. évfordulójáról emlékezett meg. A fesztivál díszvendége Dávid Zoltán volt.