Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gundel Művészeti Díj - Tokody Ilona kapta az életműdíjat

2014-11-24 19:12:22

 A színház- és filmművészet, a tánc, a zene, valamint a képzőművészet kategóriájában vehették át pályájuk elején álló fiatalok a Gundel Művészeti Díjat a hétfő esti díjátadó ünnepségen. Az életműdíjat Tokody Ilona operaénekesnőnek ítélték.

    A Sztár-lett elnevezésű kategória díját Tarján Zsófia, a HoneyBeast énekesnője nyerte el - közölte Korcsmáros Nóra, az esemény főszervezője hétfőn az MTI-vel.
    A színművész-kategória díjazottja Ifj. Vidnyánszky Attila lett, a táncművészet kategóriában Pesel Anitának ítélték a díjat.
    A komolyzene kategóriában Kokas Dóra csellista vehette át az elismerést, képzőművész-kategóriában pedig Hardi Ágnes szobrász bizonyult a legkiemelkedőbbnek.
    Az eseményen két különdíjat is átadtak: Nagy Boglárka festőművész és Kruppa Bálint hegedűművész érdemelte ki az elismerést.
    A díjak odaítéléséről Szinetár Miklós elnökletével hat különböző szakmai kuratórium döntött.
    A színház- és filmművészeti kuratóriumban Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója és András Ferenc filmrendező, a képzőművészetiben Erdész László galériatulajdonos és Kárpáti Tamás újságíró, a zeneművészetiben Zimányi Zsófia művészeti menedzser és Kovács János karnagy, a táncművészeti kuratóriumban Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója és Kiss János, a Győri Balett igazgatója dolgozott.
    Az életműdíj kuratóriumában Tarlós István főpolgármester és Bándoli Attila, a Gundel Kft. ügyvezető igazgatója kapott helyet, a Sztár-lett különdíjra pedig a Nők Lapja szerkesztősége jelölt.
    A Herend Porcelánmanufaktúra Zrt. által készített díjakat az idén Simon Attila, a Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója adta át a díjazottaknak.
    A Gundel Művészeti Díjat a Gundel Étterem vezetősége alapította az ezredforduló tavaszán. Az először 2001-ben átadott elismerést 2011-ben átalakították: a díjat - az életműdíj és a Sztár-lett elnevezésű kategória kivételével - csak pályakezdés előtt álló fiataloknak ítélik oda.
    A Gundel Művészeti Díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő díjazottak minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindításához.