Emma napja van. | 2024.04.19

Kean, a színész a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban

2014-11-22 10:25:55

 Az év utolsó nagyszínpadi premierjére készül a Hevesi Sándor Színház társulata: a Kean, a színész című komédiát november 28-án mutatják be Sztarenki Pál rendezésében Zalaegerszegen.

    Alexandre Dumas darabjából Jean-Paul Sartre átdolgozásában egy izgalmas, szellemes és szórakoztató, ugyanakkor mélyen elgondolkoztató történet született: egyszerre szól a művészetről, a színész állandó küzdelmeiről, a szépség, szabadság, boldogság illúziójának vágyáról, vagy csak kergetéséről - mondta el Sztarenki Pál az MTI-nek. 
    A dráma bemutatását aktuálissá teszi, hogy éppen 225 éve született Edmund Kean (1787-1833), a korszak Shakespeare színésze. Először 1814-ben lépett fel Londonban, a Drury Lane színházban. Az angol színész őszinte játéka és szenvedélye meghökkentette a kritikusokat. Kortársa, Samuel Taylor Coleridge (1772-1834) azt írta, hogy Kean játékát látni olyan, mint "a villám fellobbanó fényénél olvasni Shakespeare-t" - idézte az angol kritikus, és filozófus mondatait a rendező.
    A címszereplő izgalmas személyiségrajzát a zalaegerszegi előadáson a Farkas Ignác jeleníti meg. Mint fogalmazott, a szerep kihívást jelent, mert a külső és belső elvárásoknak egyszerre kell megfelelni. 
    Az előadáson Kean arra keresi a választ, hogy ki is ő valójában. A történetet átszövi egy romantikus szerelmi háromszög, de érintik a regnáló hatalom és a színész közötti kapcsolatot is - magyarázta Farkas Ignác. 
    A színészeket mindig is körbelengte egy misztikum. Az emberekben felvetődik a kérdés, miként tud a színész egy másik ember bőrébe bújni, és hihetően megjeleníteni egy személyiségétől eltérő karaktert a színpadon - vetette fel a Jászai-díjas művész. 
    Hozzáfűzte: a darab nem akarja megfejteni, hogy válik színésszé egy ember, inkább azt mutatja be, hogy a több évtizeden át színpadon élő ember milyen meghasonlásokkal találkozik, milyen lelki problémák merülnek fel az életében. Edmund Kean élete a színpadon telt el, s a nagy Shakespeare szerepek - Richard, Othello, Macbeth, Hamlet - eljátszásában ki is merült. 
    A főbb szerepeket Baj László, Kovács Olga, Pap Lujza, Urházi Gábor László, Lőrincz Nikol és Wellmann György Játssza. A díszletet Szlávik István, a jelmezeket pedig Cselényi Nóra tervezte. A dramaturg Madák Zsuzsanna és Sztarenki Pál. 
    A darab színpadra állítása mellett Budapesten is fellép a zalaegerszegi társulat: a Tantermi deszka elnevezésű iskolaszínházi program keretében az internetes manipuláció problematikáját felvető Cyber Cyráno című előadást november 25-én a Jurányi Közösségi Házban mutatják be.