Emma napja van. | 2024.04.19

Válogatni jó! – a Kós Károly szakközépiskola csapata lett a győztes a Középiskolások környezetvédelmi vetélkedőjén

2014-11-17 10:13:45

Sajtóközlemény

Válogatni jó! – a Kós Károly szakközépiskola csapata lett a győztes

a Középiskolások környezetvédelmi vetélkedőjén

 

Három előzetes forduló feladatain kellett keresztülverekednie magát annak a 17 középiskolás csapatnak, amelyek közül a legjobb hét versenyezhetett a döntőben pénteken Miskolcon. A Miskolc Térségi Konzorcium által meghirdetett, az Ökológiai Intézet szervezésében lebonyolított vetélkedősorozat bebizonyította, hogy a fiatal korosztály fogékony a környezetvédelemre, és hajlandó környezettudatosan gondolkodni

 

Mint ismeretes, ezekben a napokban is zajlik, és 2015 tavaszára teljesedik ki az a környezetvédelmi fejlesztési program, amelynek keretében a hulladékgazdálkodási rendszer korszerűsödik Miskolcon és vonzáskörzetének 36 településén. A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című program fő célja a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentése – amelynek legfontosabb eszköze a hulladékok szelektív gyűjtése. A cél megvalósítása érdekében a program által érintett települések a családi házas övezeteiben teljes körűen elindul a házhoz menő szelektív gyűjtés, illetve Hejőpapiban mechanikai hulladék-előkezelő mű épül, amely a lakossági kevert hulladékokból energetikailag hasznosítható, illetve értékesíthető másodnyersanyagokat állít elő.

 

A program sikeréhez arra is szükség van, hogy a városban és térségében élő mintegy 243.000 ember megismerje, megértse és megtanulja az új szelektív gyűjtési rendszer lényegét. Az e célok támogatására szervezett szemléletformáló programok egyike az a 14-18 éves korosztályt megcélzó vetélkedősorozat, amelyiknek pénteki döntőjében az Ökológiai Intézet Alapítványnál a hét legjobbnak bizonyult csapat mérte össze tudását egy hét állomásból álló, forgószínpad jelleggel kialakított versenyben.

 

Az idevezető úton a diákoknak számot kellett adniuk arról, mit tudnak a környezettudatos életmódról, a hulladékmegelőzés alternatíváiról, a kiépült házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés és infrastrukturális fejlesztés céljairól, a szelektíven begyűjtött hulladékok hatékony újrahasznosításának lehetőségeiről. Töltöttek ki totót, készítettek fényképes ötlettárat a különböző lakástípusokban alkalmazható, szelektív gyűjtést megkönnyítő praktikákról. De összeállítottak olyan prezentációt is, amelyben saját és máshonnan adaptált újrahasznosítási lehetőségeket mutattak be.

 

Az utolsó pillanatig izgalmakban bővelkedő megmérettetésen végül a Miskolci Kós Károly Szakközépiskola „Csicsak” nevű csapata bizonyult a legjobbnak (Sóvári Adrienn, Kovács Klaudia Mónika, Tóth Gerda Gréta), a második helyezett a Diósgyőri Gimnázium Gonoszzsenik névre hallgató triója lett, a harmadik helyezett Eco-manók (Miskolci Fazola Henrik Szakközépiskola) előtt. A díjakat Majoros Róbert, a MiReHuKöz Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át, aki a gratuláció mellett megkérte a részt vevő diákokat, hogy ha visszamennek iskolájukba, az itt szerzett tapasztalatokat osszák meg társaikkal is.

 

A díjazottak jutalomhétvégét tölthetnek el Gömörszőlősön, a fenntartható falu c. projekt helyszínén, valamint egy-egy napelemes töltőkészüléknek örülhetnek, felkészítő tanáraiknak pedig környezetbarát termékek vásárlására jogosító ajándékutalvánnyal kedveskednek a szervezők.

 

A döntő résztvevői, helyezési sorrendben:

1. Csicsak, Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola

2. Gonoszzsenik, Diósgyőri Gimnázium

3. Eco-manók, Miskolci Fazola Henrik Szakképző Iskola

4. DiTiLu, Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola, Miskolc

5-5. Cseresznyevirágok, Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola; Szelektor, Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola, Miskolc

6. Eukarióták, Diósgyőri Gimnázium