Emma napja van. | 2024.04.19

Velencei Biennále - Kiírták a magyar kiállítás pályázatát

2014-11-10 17:55:10

 Kiírták hétfőn az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás pályázatát, melynek eredményhirdetése 2015. január 7-én várható.

    Az 1895 óta rendszeresen megrendezett Velencei Biennále a mindenkori kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléje. Az egyes országok által a velencei Giardiniben fenntartott önálló kiállítási épületekben létrehozott tárlatokat jórészt nemzeti biztosok koordinálják, az általuk megbízott kurátorok, művészek és más közreműködők révén - emlékeztetett az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a pályázatot lebonyolító Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK).
    A Velencei Biennále nemzeti biztosa, Balatoni Monika által kiírt pályázaton életkori megkötés nélkül minden olyan személy vagy csoport indulhat, aki vagy amely jártas a kortárs képzőművészetben és rendelkezik kiállítás-rendezői gyakorlattal, valamint nemzetközi kiállítási referenciával. A pályázat beadási határideje december 12.
    A MANK tájékoztatása szerint a kiállítás előkészítéséhez, lebonyolításához és promóciójához szükséges anyagi forrást az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja; a kiállítás megépítésének és a kapcsolódó katalógusnak az együttes költségkerete nem lehet magasabb 20 millió forintnál.
    Amennyiben a tervezett költségek meghaladják ezt a keretet, a pályázó köteles írásbeli nyilatkozatot benyújtani a pluszköltségeket finanszírozó támogatójától. A pavilon működtetésének költségeit a pályázatban csak abban az esetben kell szerepeltetni, ha az a projekt speciális volta miatt eltér a szokásostól. A költségvetésnek nem kell tartalmaznia a szállítási költségeket, kivéve, ha az szintén eltér a megszokottól. A promóció, valamint a Biennále Magyar Iroda fenntartási költsége sem terheli a kiállítás közvetlen költségkeretét.
    A pályaművek beadási határidejét követő 10 munkanapon belül a szakmai zsűri előtt zártkörű prezentációra kerül sor a MANK székhelyén. A zsűri kizárólag azokat a pályázókat hívja be prezentációra, akiknek a pályaművét gazdasági-logisztikai szempontból megvalósíthatónak tartja, szakmai szempontból pedig nemzetközi viszonylatban is relevánsnak ítéli meg.
    A döntéshozatal várható időpontja 2015. január 7.; a nyertes kihirdetésére a döntést követő egy héten belül kerül sor.
    A pályázat nyertesével a MANK megbízási szerződést köt. Amennyiben a szakmai zsűri nem talál megfelelő pályázatot, vagy a nyertes pályázat megvalósításának előkészítése a kurátornak vagy a kiállítóknak felróhatóan egy hónap elteltével nem halad előre, és ez veszélyezteti a magyar megjelenést, a nemzeti biztos saját hatáskörben eljárva jogosult a nyertestől a megbízást visszavonni, és új pályázat kiírása nélkül másik kiállítás megrendezéséről gondoskodni. Ennek során jogosult a pályázaton részt vett másik pályázót is megbízni.
    Az 56. Velencei Képzőművészeti Biennálét All the World's Futures címmel rendezik meg 2015. május 9. és november 22. között, Okwui Enwezor főkurátorságával.
    A magyar kiállítás pályázatának hivatalos kiírása a www.alkotomuveszet.hu honlapon érhető el.