Auguszta napja van. | 2024.03.29

Világháborús centenárium - A világ száz országában egyszerre vetítik a háborúra emlékező olasz filmet

2014-11-04 11:29:13

 Ermanno Olmi olasz rendező torneranno i prati (visszatérnek a mezők) című filmjével emlékezik meg Olaszország az első világháború századik évfordulójáról. A filmet kedden egyszerre vetítik a világ mintegy száz országában.

    Rómában Giorgio Napolitano államfő lesz a díszvendége a premiernek, amellyel egy időben a filmet levetítik az olasz nagykövetségeken, konzulátusokon, kulturális intézetekben is - Európában éppúgy, mint a távoli ázsiai országokban. A filmet megnézik az Afganisztánban, Koszovóban és Libanonban szolgáló olasz kontingens katonái is. 
    Az időpont nem véletlen: Olaszország számára 1918. november 4-én ért véget az első világháború. Az Osztrák-Magyar Monarchia képviselői ekkor írták alá a fegyverletételt. November 4-én van az olasz fegyveres erők napja is. 
    Ermanno Olmi csupa kisbetűs című filmje 1917 telén játszódik az akkori északkelet-olaszországi frontvonalon ásott lövészárkok egyikében. A másfél órás film az első világháború egy éjszakáját eleveníti fel. Több mint ezer méteres magasságban, a venetói Asiago fennsíkján forgatták. 
    A főszereplő Claudio Santamaria olasz színész elmondta, az első világháborús olasz katonák minden viszontagságát átérezték, amikor a fagyos terepen megdermedt végtagokkal kellett játszaniuk. 
    "A film nem a történelmi évforduló ünneplése akar lenni. Azt boncolgatja, hogy mit is jelent a háború, és bocsánatot akar kérni attól a számtalan katonától, akiket a halálba küldtek anélkül, hogy elmagyarázták volna nekik a miértet" - hangoztatta a rendező Ermanno Olmi. Elmondta, hogy édesapja 19 évesen harcolt ugyanezen az első világháborús fronton. 
    A 83 éves Ermanno Olmi a nagy sikerű A facipők fája című film rendezője, amely 1978-ban Arany Pálma-díjat kapott a cannes-i filmfesztiválon. 1988-ban A szent részeg legendája című filmje Arany Oroszlánt nyert a velencei filmfesztiválon. Olmi nem lesz jelen a premieren, mivel tüdőgyulladással kórházban ápolják.