Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az első világháborúról lesz magyar-török történészkonferencia a Károli egyetemen

2014-11-03 05:28:22

 

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából az Osztrák-Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom katonai együttműködéséről rendeznek mától kétnapos konferenciát magyar és török történészek részvételével a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE).

    A KRE, a török Hacettepe Egyetem, az Atatürk Modern Történeti Intézet, az Atatürk Kutatóközpont, valamint az Atatürk Nyelvi, Kulturális és Történeti Intézet által szervezett szimpóziumon több mint nyolcvan előadó szólal fel az osztrák-magyar és a török haderő első világháborús részvételének dokumentumaival, az első világháborút megelőző nemzetközi helyzet török és osztrák-magyar vonatkozásaival, az akkor osztrák-magyar-török viszonnyal, továbbá a háború utáni helyzet közös történelmi szempontjaival kapcsolatban törökül, angolul és magyarul.
    Hóvári János történész, turkológus, korábbi ankarai magyar nagykövet - aki a konferencián nyitóbeszédet tart - az MTI-nek azt mondta: a tanácskozással az első világháborúra emlékeznek, amelyben az Osztrák-Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom szövetségben, egymást segítve harcolt. A konferenciára csaknem húsz török történész érkezik, ők nemcsak az első világháborúval, hanem az azt megelőző Balkán-háborúkkal, továbbá a Kemal Atatürk vezette török honvédő háborúval is foglalkoznak - magyarázta.
    Hóvári János kiemelte: Magyarország és Törökország történészei között hagyományosan jó a kapcsolat, több évtizede működik a két ország közötti történész vegyes bizottság.