Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

Átadták a Károli Gáspár-díjakat

2014-11-01 07:42:30

A reformáció emléknapja alkalmából Károli Gáspár-díjjal tüntették ki Felhősné Csiszár Sarolta magyar–történelem szakos középiskolai tanárt, etnográfus-muzeológust, Benczúr László építészt és Bódiss Tamás karnagy-zenepedagógust.

A díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adta át október 31-én délelőtt Budapesten.

Balog Zoltán ünnepi beszédében kiemelte, hogy a reformációból kinövő hitbeli, gazdasági és kulturális megújulás mindannyiunk közös ügye, amelyből sokkal többen élnek ma, mint ahányan gondolnák. A miniszter hozzátette, hogy ezzel a kitüntetéssel olyan emberek munkáját szeretné elismerni a kormány, akik egyházi körökben működnek, de hatásuk úgy sugárzik a közösség keretein kívülre, hogy abból az egész nemzet gazdagodik.

Felhősné Csiszár Sarolta - aki 1975-től dolgozott, majd 1978-tól évtizedeken át vezette a vásárosnaményi Beregi Múzeumot - a díjat a méltatás szerint a református egyházművészet területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként kapta. Felhősné Csiszár Sarolta két évtizede kutatja a református egyházművészetet, kiemelten az úrasztali terítőket, és részt vesz a határon túli magyar egyházak gyülekezeti gyűjteményeinek összeírásában.

Benczúr László a szakrális építészet és a kortárs evangélikus templomépítészet területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként vehette át a díjat. A méltatás szerint Benczúr László munkásságának középpontjában a protestáns egyházi építészet, templomok és gyülekezeti központok tervezése áll. 1990 után számos evangélikus templomot és központot tervezett. A modern hazai evangélikus templomépítészet megteremtője és vezető alakja.

Bódiss Tamás a református egyházzene és kóruskultúra területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként részesült a Károli Gáspár-díjban. A Magyarországi Református Egyház országos egyházzenei előadója 1982-től vezet kórusokat, többek között a Goudimel kórust, majd a Soli Deo Gloria Kamarakórust társkarnagyként. Énekes-zenés liturgiák, fesztiválkoncertek, kórustalálkozók és más zenés események szervezője. 1993-tól tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékén. A Református Egyházzenészek Munkaközösségének alapítója, 1999-2001 között, majd 2014-től a Magyar Egyházzenei Társaság alelnöke - hangzott el a díj átadásakor.

A Károli Gáspár-díjat 1997-ben alapította az akkori kulturális minisztérium, és azóta évente egyszer adják át olyan embereknek, akik a hittudományok területén maradandót alkotva gazdagították a magyar vallásos és szellemi életet, valamint kimagasló eredményeket értek el a biblikus tudományok terén. Az idei ünnepségen részt vett mások mellett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, Szabó István református, Fabiny Tamás evangélikus püspök, valamint Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának titkára.