Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

Új Harry Potter elbeszélések jelentek meg J.K. Rowling tollából

2014-10-31 17:46:06

Új Harry Potter elbeszélések jelentek meg J.K. Rowling tollából az írónő honlapján. Az egyik novella Dolores Umbridge-ről, a regények egyik legellenszenvesebb figurarájáról szól.

    Az írónő nyíltan beszélt arról, hogy Umbridge karakterét utálja a legjobban a saját maga által létrehozott fantáziavilágban. Dolores Umbridge a Harry Potter és a Főnix Rendje című regényben jelenik meg először. A sötét varázslatok kivédésének tanáraként és a mágiaügyi minisztérium tisztségviselőjeként is feltűnik a Roxfortban. 
    "Umbridge irányítás, büntetés és fájdalomszerzés iránti vágya - amelyet a rend és törvény nevében él ki - ugyanolyan visszataszító, mint Voldemort nagyúr leplezetlen kiállása a gonosz mellett" - idézte Rowlingot a BBC honlapja. 
    Az írónő azt is elárulta, hogy Umbridge karakterét valóságos személyről mintázta. Elmondása szerint egyszer egy nővel kellett megosztania irodáját, aki szerette a bolyhos kiscicák képeit, a modorosságot, a hajlongást és az alulméretezett retikülöket - akárcsak Umbridge figurája a regényekben. A mintául szolgáló nő, Rowling szavaival "a halálbüntetés legbigottabb és legutálatosabb bajnoka volt".
    "Már többször is megfigyeltem életem során, hogy a mézesmázos ízlés kéz a kézben tud megjelenni a legszívtelenebb látásmóddal" - hangoztatta Rowling. 
    Az 1700 szavas írásból az is kiderül, hogy Umbridge félig mugli, azaz varázstalan származású. Ez azért fontos, mert a regényekben a hatalmi pozícióban lévő Umbridge sok muglit azzal a váddal zárat a hírhedt Azkaban börtönébe, hogy azok varázserőt lopnak a varázslényektől. 
    Az elbeszélések, köztük az Azkabani börtönről szóló történet, pénteken jelentek meg a Pottermore internetes portálon.
    
http://www.bbc.co.uk/newsbeat/29848593