Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

Edita Gruberová, új Carmen és a Balett Bravúrok az Erkel Színházban

2014-10-25 09:01:24

 Oberfrank Pál új Carmen-rendezésével és a különleges összeállítású Balett Bravúrok című táncesttel várja vendégeit a következő hetekben az Erkel Színház, ahol a Fricsay100 Minifesztivál keretében a világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová is fellép egy alkalommal.

    Az énekesnő október 27-én, hétfőn lép színre a Lammermoori Lucia címszerepében. A Donizetti-opera koncertszerű előadása a száz éve született Fricsay Ferenc tiszteletére megrendezett Fricsay100 Minifesztivál legjelentősebb eseménye - olvasható az operaház szerdai közleményében.
    Az Erkel Színház őszi kínálatának egyik újdonsága Oberfrank Pál Carmen-rendezése, amely a Margitszigeten mutatkozott be a nyáron, első kőszínházi előadása október 31-én lesz. Az október végi bemutató után novemberben még kilenc alkalommal, két szereposztásban - a címszerepben Gál Erikával és Schöck Atalával - várja közönségét a produkció, amely Székely László díszlettervezőnek köszönhetően egy tükrös falakkal körülvett térben játszódik. Pilinyi Márta jelmeztervező mai ruhákba öltöztette a szereplőket és Obrefrank Pál is a mába helyezte a cselekményt - derül ki az operaház közleményéből.
    Az Erkel november 15-től egy másik újdonsággal, a Balett Bravúrok című táncestjével is várja a publikumot. A Magyar Nemzeti Balett estjére három koreográfiát válogattak össze, köztük Robert North Trójai játékok című darabját, amely eredetileg férfi táncosokra íródott, de a hazai közönség balerinák előadásában is láthatja.
    A japán aikido és a brazil capoeira elemeit is ötvöző, de a görög harci játékokat idéző koreográfia női változatát Trójai játékok - amazonokkal címmel Európában először Magyarországon láthatta a közönség szeptember 27-én, az Opera megnyitásának 130. évfordulója alkalmából rendezett gálán. Az Erkel sorozatában a pezsgő, látványos koreográfia most mindkét verzióban megtekinthető, három alkalommal férfi táncosok, háromszor pedig balerinák adják elő. 
    A balettparódia mellett Harald Lander egyfelvonásos darabja, az Etűdök és Jirí Kylián Hat tánc című alkotása látható egymás után a Balett Bravúrok táncesten. Előbbi egy színpadra adaptált balettgyakorlat, amelynek során a táncosok különböző nehézségű ugrásokat, forgásokat, a spicctechnika specialitásait és pas de deux-ket mutatnak be, míg utóbbi börleszkszerű jeleneteivel, komikus jelmezeivel és parókáival a humor garanciája - írják az ajánlóban.
    A változatos táncélményeket kínáló Balett Bravúrok hat alkalommal lesz látható az Erkel Színház novemberi műsorán a Magyar Nemzeti Balett tánckara és szólistái előadásában.