Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

A honfoglalás korát bemutató állandó régészeti kiállítás nyílik Miskolcon

2014-10-06 06:16:13

 

Az Elit alakulat címmel állandó kiállítás nyílik hétfőn a miskolci Herman Ottó Múzeum papszeri kiállító épületében, amely a magyar honfoglalás kori temetők eddig ismert leggazdagabb leleteit mutatja be – mondta el Pusztai Tamás, a múzeum igazgatója az MTI-nek.

 

    A leletek a Bodrogközben található Karos falu melletti dombvonulat régészeti munkái közben kerültek elő a temetőket feltáró 1986 és 1990 közötti ásatások során.
    A múzeumvezető elmondta, hogy a feltárt férfi, női, valamint gyermeksírok aránya sajátos összetételt tükröz: az itt nyugvó halottak között kiugróan magas a férfiak száma. Ezeknek a férfiaknak a sírjában szokatlanul sok fegyvert és méltóságjelvényeket találtak. Három, kiemelkedő rangot jelző tárgyakkal - veretes szablya, tarsolylemez, készenléti íjtegez - eltemetett férfi sírját, úgynevezett „vezéri sírokat” is találtak: ők lehettek a kalandozó hadjáratok vezetői, azaz az „elit alakulat”.
    Pusztai Tamás hozzátette, a vezérek családtagjai és házi szolgái mellett külön csoportot alkottak a kíséret harcosainak sírjai. Ez arra enged következtetni, hogy az itt élő népességet egykor speciális szempontok szerint válogatták össze. A karosi temetők használatának idején, a 895–950-es évek között feltehetően a Felső-Tisza-vidéken lehetett a fejedelmi szállásterület, és ezek a temetők a fejedelmi kíséret tagjainak temetői lehettek.     Pusztai Tamás arról is beszámolt, hogy a kiállítást három teremben építették fel. Az első teremben egy bejárható ásatási diorámán keresztül a kutatás és dokumentálás körülményeit mutatják be, úgy, ahogy az a terepen zajlott. Itt kísérhető figyelemmel a temetőtérképek elemzése is.     A második terem egy régészeti kutatólaboratórium, ahol a terepen megtalált leleteket tematikusan, egy-egy kérdés köré rendezve mutatják be. A harmadik terem pedig az első két terem információinak feldolgozását segítő játszó-pihenő tér, jurtával, családi kvízjátékkal, mesékkel, mondákkal a honfoglalás korából.