Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

EU-tisztújítás - Katainen kiállt a 300 milliárd eurós európai beruházásösztönző csomag mellett

2014-10-07 10:30:16

 Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnökjelöltje - keddi brüsszeli európai parlamenti szakbizottsági meghallgatásán - kiállt a tervezett 300 milliárd eurós európai beruházásösztönző csomag mellett.

    A jobbközép Európai Néppárt pártcsaládjához tartozó volt finn kormányfőnek a munkahelyteremtés, a növekedés, a beruházások és a versenyképesség felelősségi területét szánja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott luxemburgi elnöke.
    Az említett 300 milliárdos csomagról korábban Juncker tett említést. Szerinte ebből a keretből friss pénzt lehet majd áramoltatni az adófizetőkhöz és a magánszektorhoz, de úgy, hogy a forrásokat az uniós költségvetési keretből és az Európai Beruházási Bank (EIB) tartalékaiból kell előteremteni. 
    A tagországok államháztartását nagyobb eladósodással nem szabad terhelni - erősítette meg ezt az álláspontot keddi meghallgatásán a finn alelnökjelölt. Katainen időt kért az intézkedéscsomag részleteinek kidolgozásához. Mindenesetre leszögezte, hogy "új lendületet kell adni a munkahelyteremtésnek és a növekedésnek".
    Katainent az unión belül azon irányzat képviselőjének tartják, amely mindenekelőtt a takarékosságot hangsúlyozza a válság leküzdésének eszköztárából.