Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

Nagy-Britanniában kért politikai menedékjogot Navalnij támogatója

2014-10-06 10:22:55

 Nagy-Britanniában kért politikai menedékjogot egy orosz üzletember, Alekszej Navalnij neves orosz ellenzéki támogatója -  jelentette az Interfax orosz hírügynökség hétfőn.

    Vlagyimir Asurkov a Twitter internetes közösségi oldalon közölte döntését. Azzal indokolta kérelmét a brit hatóságoknak, hogy Oroszországban politikai üldöztetés áldozatává vált. 
    A korábban sikeres üzletember 2012 tavaszán állt a Navalnij által alapított orosz Korrupcióellenes Küzdelemért Alapítvány nevű szervezet élére. Hat évig, 2006-tól 2012-ig az egyik vezető orosz cégcsoport, az Alfa-Group felügyelő bizottságának is tagja volt, de két évvel ezelőtt a testület elnöke, Mihail Fridman orosz milliárdos nyomására távozott a cégcsoport vezetéséből. Asurkov áprilisban a Forbes amerikai hírmagazin orosz változatának úgy nyilatkozott, tisztában volt azzal, hogy kockázatot vállalt, amikor a Vlagyimir Putyin legádázabb ellenfelének tartott Alekszej Navalnij mellé állt.  
     Vlagyimir Asurkov ellen július végén körözést adtak ki Oroszországban. A hatóságok azzal vádolják, hogy két másik társával együtt legalább 10 millió rubelt (mintegy 60 millió forintot) sikkasztott el az Alekszej Navalnij választási kampányára összegyűjtött pénzből, amely a Yandex nevű orosz internetes szolgáltatónál működtetett számlára érkezett. Az orosz ellenzéki politikus tavaly ősszel részt vett a moszkvai főpolgármester-választáson, ahol a második legtöbb szavazatot kapta.
    Navalnij táborában úgy tartják, hogy politikai indítékok állnak az ellenzéket támogató üzletember elleni bűnvádi eljárás mögött. 
    Az Izvesztyija című orosz napilap online változatán megjelent cikk szerint Asurkov áprilisban hagyta el Oroszországot, majd júliusban nyújtotta be a politikai menedékjog iránti kérelmét Nagy-Britanniában. Az újság a dokumentum másolatát is közölte. A hatalomhoz közeli újság azt is hírül adta, hogy az üzletember élettársával és gyermekeivel London egyik elit lakónegyedében él.

www.izvestia.ru/news/577375