Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

A Panasonic bezárja kelet-szlovákiai gyárát, áthelyezi termelését

2014-10-04 10:03:59

A japán Panasonic elektronikai óriáscég jövőre megszünteti a kelet-szlovákiai Korompán (Krompachy) lévő gyárát, és a termelést csehországi leányvállalatába, a pilseni (Plzen) Panasonic AVC Networks Czech cégbe helyezi át - közölte Andrea Marsálková, a japán cég csehországi szóvivője pénteken.

    A korompai Panasonic gyár véglegesen 2015 májusában zár be. A Blu-ray készülékek és tévéalkatrészek nagyobbik részének termelését ezt megelőzően fokozatosan átviszik Pilsenbe. A DVD lejátszók gyártását pedig megszüntetik.
    A Novinky.cz cseh hírportál rámutat, hogy Kelet-Szlovákiában rendkívül magas, helyenként a 20 százalékot is meghaladja, a munkanélküliség. A Panasonic gyár bezárása egyike lesz a legnagyobb tömeges elbocsátásoknak az utóbbi időben Szlovákiában. Korompán több mint 20 százalékos a munkanélküliség.
    A korompai Panasonic gyárban 656 ember dolgozott. Közülük 215 személynek a társaság felajánlotta, hogy alkalmazza őket pilseni gyárában. "Tőlük függ, hogy ajánlatunkat elfogadják-e vagy sem" - jegyezte meg Marsálková. Amennyiben nem fogadják el, december 31-gyel felmondást kapnak - tette hozzá.
    A szóvivő szerint a korompai Panasonic gyárat azért kell bezárni, mert a felére csökkent a kereslet termékei iránt.
    A Panasonic AVC Network Czech a legnagyobb csehországi tévékészülékeket gyártó cég; mintegy 1300 alkalmazottja van. Az itt gyártott LCD televíziók 95 százalékát európai piacokon értékesítik.