Az újságírók viszont nem minden kérdésükre kaptak egyenes választ. A sajtótájékoztatót tehát egyszerűbb lett volna egy mondatban lerendezni: minden pletyka igaz – írja az Androbit.net.

A Microsoft jó néhány évnyi szenvedés után végre belátta, hogy az érintőkijelzős környezetre szánt csempés felület egyszerűen nem állja meg a helyét a hagyományos számítóképeken. Ezt szó szerint el is ismerték.

Persze termékpolitikailag azt sem tehették meg, hogy a teljes csempés megoldást kigyomlálják a rendszerből, mert már így is eléggé Windows 7 az egész, a vásárlóknak szinte egyáltalán nem lesz okuk az új rendszerre váltani. Éppen ezért úgy döntöttek, asztali környezetben ötvözik a hagyományos Windows-asztal és a csempés felület erősségeit.

Start menü

Igen, már mindenki tisztában van vele, hogy a hőn szeretett Start menü a Windows 9-ben, 10-ben visszatér. A megoldás szinte semmit sem változik attól az egyetlen kivételtől eltekintve, hogy a csempék is ideköltöznek. Érdekes elgondolás, de kétségtelenül hatékonyabb a korábbi megoldásnál, ahol a lehető legszellősebben (a legalacsonyabb hatékonysággal) használták fel a rendelkezésre álló területet. A Start menü új keresője ráadásul univerzális lesz, a keresőszó kiadása után már nem csak az alkalmazásokból, de még a keresési előzményekből is kaphatunk találatokat.

Virtual desktops

Bár a Linux-alapú operációs rendszerek világában már közel 20 éve létezik, most a Microsoft is úgy döntött, kifejleszti felhasználói számára a virtuális asztalokat. Ennek az a lényege, hogy üres Windows-asztalokat „tölthetünk fel” ablakokkal és ezek között váltogathatunk egyetlen kattintással. Például az első asztalra két ablakot rakunk egymás mellé, a másodikra egy teljes ablakos alkalmazást helyezünk, a harmadikra pedig négy szoftvert rakunk, négy egyenlő részre osztva a rendelkezésre álló területet. Ezek között váltogathatunk úgy, mintha egyszerre több Windows operációs rendszert használnánk.

Task View

Ez is egy Linuxon már 5-10 éve elérhető fejlesztés, lényegében egy olyan ablakváltási lehetőség, amivel egy táblázatot kapunk a megnyitott szoftverek ablakairól, így sokkal gyorsabban választhatjuk ki a kívánt szoftvert.

Snap Assist

Ez körülbelül az asztalszélekhez ragadó ablakkezelés továbbfejlesztett verziója. Lényegében ezzel sokkal könnyebben tölthetjük ki egyenlő területeken az asztalt ablakokkal.

Metro/Modern apps on the Desktop

Mint már írtuk, a Microsoft úgy döntött, hogy a Windows 8 megoldásait egy egységes felületben ötvözi, tehát már a csempés alkalmazásokat is a hagyományos asztali környezetben futtathatjuk.

The Command Prompt

A mezei felhasználók szemében bármennyire is tűnik ódivatúnak, az igazi informatikai szakemberek elengedhetetlen munkaeszköze a parancssor. Különböző adatok lekérése, parancsok kiadása, szkriptek írása, automatizálás és még sorolhatnánk azokat a feladatokat, amiket sokkal egyszerűbb megoldani parancssorból, mint napestig kattintgatni a különböző menükben. Ez a trend kezd átszivárogni a Linux világából, így a Microsoft sem szeretné, ha komolyabb tudással rendelkező felhasználói kényelmetlen környezetben dolgoznának, tehát ezen a szoftveren is fejlesztettek egy kicsit.

Windows 10 Universal Apps

A Microsoft még idén áprilisban jelentette be, hogy végre egységesíti fejlesztői eszközkészleteit annak érdekében, hogy ugyanazon fejlesztés minden Microsoft platformon alkalmas legyen a futásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fejlesztőknek nem kell szoftverüket külön megírni Windowsra, Windows Phone-ra és Xboxra, hanem ugyanazon kódbázis használható lesz minden környezetben. Ennek első lépéseivel már a Windows 10-ben is találkozhatunk majd.

 

Windows Insider Program

A cég elindította a Windows Insider Program nevű kezdeményezést, amivel igazából Windows fejlesztői előzeteseket bocsát ki a szakértő felhasználók és fejlesztők számára. A Preview.windows.com oldalon hamarosan elérhetővé válik a Windows 10 Technical Preview első, letölthető kiadása.

Mi ezzel a probléma?

Semmi. A Windows 8 végre olyan formát ölt a Windows 10-zel, mint amilyet annak idején a Windows Vista öltött a Windows 7-tel: használhatót. Ugyanakkor érdemes átgondolni, hogy a Windows 10 fejlesztése még a Windows 8-cal kezdődött, amit a hivatalos kiadás után a negatív felhasználói vélemények hatására elkezdtek továbbfejleszteni. Összességében a Windows 10 a befejezett Windows 8.

Csakhogy a Windows 8 fejlesztése még 2009-ben, a Windows 7 bemutatása előtt elkezdődött és mivel a Windows 10 csak 2015 végén kerül bemutatásra, összesen 6 éven át dolgoztak egy olyan rendszeren, ami a felhasználók szemében csak egy mezei Windows 7, felvértezve egy Windows 8 asztaltémával. És itt most tegyük félre a funkcionális és motorikus fejlesztéseket, ugyanis a legtöbben azzal is tökéletesen meg lennének elégedve, ha a Windows összesen egy Chrome böngészőből, egy egyszerű fájlkezelőből és egy VLC lejátszóból állna, ahogyan jelenleg is használják a Windows 7-et.

Mi az újdonság, ami miatt a felhasználók önként váltanának Windows 10-re? Felhasználói szempontból abszolút semmi. Persze kétségtelenül sokan fogják használni, de nem önként, hanem a frissen megvásárolt notebookkal, amin vagy Ubuntu, vagy Windows került előtelepítésre – és leginkább az utóbbi. Szóval most következik egy újabb termékciklus, amiben egy olyan terméket forgalmaznak, amit csak termékkapcsolás útján tudnak eljuttatni a vásárlókhoz.

További hasonló híreket olvashat az Androbit oldalán.