Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

Mindhárom mobilszolgáltató jelentősen növelte frekvenciakészletét

2014-09-29 10:41:51

 

A szélessávú frekvenciapályázat hétfőn kihirdetett eredménye alapján mindárom, már piacon lévő mobilszolgáltató jelentősen növelte frekvenciakészletét, és a piac egy negyedik szolgáltatóval is bővült. A szolgáltatók üdvözölték az eredményt.

 

    A Magyar Telekom három frekvenciacsomagra nyert használati jogosultságot, összesen 58,65 milliárd forintért, amelyet a negyedik negyedévben fizet meg a társaság. Az elnyert frekvenciasávok jövőbeni éves sávdíjainak jelenértéke 36,8 milliárd forint, amelyet szintén 2014. negyedik negyedévében aktivál a társaság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint. 
    Christopher Mattheisen, a társaság vezérigazgatója a pályázat eredményét értékelve hangsúlyozta: "a Magyar Telekom 4G lefedettségének további dinamikus bővítésével még szélesebb körben tehetjük elérhetővé ügyfeleink számára a mobilinternetezés új korszakát jelentő szolgáltatásokat."
    A Telenor Magyarország Zrt. a pályázaton elnyert egy frekvenciacsomagért 31,725 milliárd forint egyszeri díjat fizet, valamint 2,5 milliárd forint éves frekvenciadíj-fizetési kötelezettséget vállalt - közölte a vállalat. 
    Közleményük szerint a Telenor elkötelezte magát, hogy 5 éven belül a magyar népesség 96 százalékára kiterjeszti a 4G lefedettséget. A mobilszolgáltató tervei szerint 15-20 milliárd forintot fordít a 4G hálózat fejlesztésére a következő három évben. 
    Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója hozzáfűzte: "A pályázaton elnyert frekvenciablokkot arra fogjuk használni, hogy jobb lehetőségeket teremtsünk vidéken és a gyorsabb internet hozzáférés révén javítsuk az emberek életminőségét".
    A Vodafone két frekvenciacsomagot kapott, összesen 30,225 milliárd forintért.
    A társaság közölte, hogy a megszerzett frekvencia készlettel a lehető leggyorsabban tovább fogja fejleszteni szolgáltatásait. 
    "A korábban elvégzett hálózat-fejlesztéseknek, valamint a most megszerzett új kapacitásoknak köszönhetően nagyon rövid időn belül lehetőség lesz a szolgáltatások további gyorsítására a Vodafone ma is 98,4 százalékos országos lefedettségű szélessávú hálózatán" - áll a társaság közleményében.
    Az eddigi három mobilhálózat mellett a Digi Távközlési Kft. új, negyedik hálózat kiépítését kezdi meg a pályázaton elnyert frekvenciacsomagot használva, amelyért 10 milliárd forintot fizet. 
    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a nyertes pályázók egy része - vállalásaik szerint - szinte napokon belül bekapcsolják az új frerkvenciákat a hálózataikba. A piacra újonnan belépő Digi Kft.-nek egy-másfél évre lehet szüksége az új hálózat kiépítésére.