Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

Egyre több külföldön tanuló kínai tér vissza hazájába tanulmányai befejeztével

2014-09-23 12:17:13

 A jobb karrierlehetőségek és családjuk miatt mind több kínai diák tér haza iskolája elvégzése után - derül ki a kínai oktatási minisztérium által kedden nyilvánosságra hozott adatokból.

    A tárca szerint 2013 során mintegy 414 ezer fiatal utazott külföldre tanulni, miközben 354 ezren tértek vissza iskoláik befejezése után. Utóbbi a 2012-es adatoknak a triplája, a 2000-es visszatérők számának pedig harmincszorosa. A részletes statisztikákból az is kiderül, a hazatérők legnagyobb arányban, 60 százalékban mesterszakos hallgatók, az alapképzés után Kínába visszautazók aránya 30 százalék.
    A mind népszerűbbé váló hazatérés hátterében a kínai gazdaság nyitása, az általános üzleti környezet javulása és a képzett munkaerő számára megnyíló jó munkalehetőségek járulnak hozzá. A témáról rendszeresen jelentő kínai globalizációs központot vezető Henry Vang szerint a külföldön végzett kínai fiatalok számára az otthoni elhelyezkedés a legbiztosabb. Ezeket a fiatal, világlátott, erős angoltudással rendelkező felnőtteket a nemzetközi vállalatok mellett a mindinkább külföld felé nyitó közepes és kisvállalkozások is szívesen alkalmazzák, de a vállalkozó kedvűek számára saját vállalkozás alapítása is egyre könnyebb az országban. A kínai globalizációs központ egy korábbi jelentése szerint a külföldre távozó fiatalok 70 százaléka visszatérést tervez, elmondásuk szerint a munkahely mellett a család játssza döntésükben a legnagyobb szerepet.
    A Kínai Társadalomtudományi Akadémia statisztikái szerint a visszatérők száma 2004 óta emelkedik, s az érezhetően felgyorsult a 2008-as gazdasági világválság kirobbanása után. Az állami sajtó ugyanakkor e témával foglalkozó cikkeiben azt emeli ki, hogy továbbra is Kína veszíti el legnagyobb számban a tehetséges fiatalokat. Visszatérésüket már ma is állami kedvezményekkel próbálják vonzóbbá tenni, a jövőben ugyanakkor ennél is nagyobb ösztönzőkre van szükség - írta az év elején a Zsenmin Zsipao központi lap.