Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

Kutatók éjszakája - Szivárványt "készíthetnek" Veszprémben

2014-09-23 07:44:23

 A  "szivárványkészítéstől" a robotok mindennapi alkalmazásáig izgalmas témákat érintenek a veszprémi Pannon Egyetemen és annak keszthelyi karán szervezett programok a kutatók éjszakáján pénteken - tájékoztatta az MTI-t az egyetem Külső Kapcsolatok Irodájának vezetője kedden.

    Hortobágyi Ildikó elmondta, hogy interaktív előadások, nyitott laboratóriumok és játékok segítségével ismerkedhetnek meg a résztvevők a tudomány világával a kutatók munkáját népszerűsítő rendezvényen.     A Mérnöki Kar programjain szilikonlabdát készíthetnek, zajt mérhetnek, felhőt és szivárványt állíthatnak elő, rózsát fagyaszthatnak, láthatatlan dolgot tehetnek láthatóvá a program látogatói, Somlai János egyetemi docens előadása pedig tévhitet oszlat el a földkéregi radioaktív izotópokkal kapcsolatban.
    Hozzátette: a Gazdaságtudományi Karnak köszönhetően a népszerű közösségi felületek és alkalmazások új nézőpontból mutatkoznak meg, az érdeklődők megtudhatják azt, hogy ezeket hogyan lehet internet nélküli környezetben használni, a legaktívabb középiskolai osztály az érettségi tablóját is "megnyerheti".
    A Műszaki Informatikai Karon megismerkedhetnek a látogatók a tudományterület legújabb kutatásaival, megtudhatják, mitől intelligens egy város, és mit látnak a világból a számítógépek. Bertók Botond egyetemi docens, az IBM Szoftver Technikai Kutatóközpont vezetője az intelligens közlekedésről tart előadást.     Hortobágyi Ildikó elmondta, hogy a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar is számos előadással készül.     Fajtabemutatóval és kóstolóval egybekötött előadást tart a burgonyáról Polgár Zsolt, a Burgonyakutatási Központ igazgatója az egyetem keszthelyi karán.     A programok ingyenesen látogathatók.