Emil, Csanád napja van. | 2024.05.28

Az MKOSZ megállapodott Ivkoviccsal, az Eb végéig marad szövetségi kapitány - FRISSÍTETT (új: Ivkovics-nyilatkozat)

2020-07-19 00:15:31

A jövő szeptemberről 2022-re halasztott Európa-bajnokság végéig Sztojan Ivkovics marad a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, miután a szövetség (MKOSZ) megállapodott a szakemberrel, akinek így meghosszabbították a július végén lejáró szerződését.

    Az MKOSZ honlapja emlékeztetett: a válogatottal kiválóan szereplő Ivkovics klubedzői szerepvállalása miatt - a Kaposvár kispadjára ült le - a szövetség felbontotta a kapitány szerződését. Az MKOSZ elnöksége még május végén hatalmazta fel Szalay Ferenc elnököt és Bodnár Péter főtitkárt arra, hogy miután Ivkovics megszüntette az összeférhetetlenséget - azaz távozott a rövid ideig betöltött klubedzői posztról - kezdjék meg a tárgyalásokat a folytatásról.
    Bodnár Péter főtitkár kiemelte: az elnökség teljes mértékben elégedett volt a szövetségi kapitány munkájával, akit az eredményei minősítenek.
    "A férfi válogatott jelenleg is vezeti Eb-selejtezős csoportját, így minden a folytatás mellett szólt. Egy nagyon fontos kitétel mind a férfi, mint a női szövetségi kapitány szerződésében szerepel: nevezetesen a saját szakágukban nem vállalhatnak élvonalbeli edzői feladatokat" - mondta a főtitkár. Hozzátette: gyorsan megállapodtak Ivkoviccsal, nem volt vitás kérdés, így "minden adott ahhoz, hogy folytatódjon a sikerszéria".
    "Ugyanazokkal a feltételekkel kötöttünk szerződést a kapitánnyal, mint ami az előző megállapodásban szerepelt. Ezúttal az Európa-bajnokság végéig szól az érvényessége, remélhetőleg egy újabb sikeres időszak áll a válogatott előtt" - hangsúlyozta.
    Sztojan Ivkovics kiemelte: nagyon boldog, hogy lezárhatták ezt a kérdést, és most már csak a munkára kell koncentrálniuk.
    "Úgy gondolom, hogy ennek az esetnek mindenki számára volt tanulsága, amivel okosabbak, bölcsebbek lettünk" - közölte.
    Az 54 éves szakember hamarosan a válogatottal is találkozik, ugyanis a keret augusztus elején kéthetes edzőtáborba vonul. A tréner az M1 aktuális csatornának elmondta, nem volt nehéz megállapodnia a szövetséggel, ugyanis a feleknek ugyanaz volt a célja. Hozzátette, a korábban kialakult helyet tanulságos lehet a jövőre nézve, hiszen a magyar válogatott nemzeti ügy. Ivkovics megjegyezte, nagyon jól esett neki a játékosok támogatása, rájuk az elmúlt nyolc évben a második családjaként tekintett, és meglátása szerint ez viszont is igaz. A célokkal kapcsolatban elmondta, már az eddig elértekkel is elégedett volt, de bízik benne, hogy a jövőben is ott tud lenni a gárda Európa legjobb 16 csapata között.
    Ivkovics 2013 februárjában váltotta Rátgéber Lászlót a szakvezetői poszton, s irányításával a magyar válogatott 2017-ben - 1999 után először - kijutott az Eb-re, amelyet a 15. helyen zárt Isztambulban.