Jusztin napja van. | 2024.06.16

Spanyolországban hét embert vettek őrizetbe a terrorizmust éltetéséért

2016-04-13 12:31:22

 Őrizetbe vett hét embert a spanyol csendőrség szerdán, mert a terrorizmust dicsőítették különböző internetes közösségi oldalakon - közölte a spanyol belügyminisztérium.

    A tárca szűkszavú tájékoztatója szerint a Pók IV. fedőnevű művelet az ország nyolc autonóm közösségét, Katalóniát, Murciát, Navarrát, Galíciát, Baszkföldet, Madridot, Valenciát és Andalúziát érintette.
    Az Europapress hírügynökség értesülése szerint az őrizetbe vettek között van egy 18 éves fiú a valenciai Alboraia településről, aki amellett, hogy magasztalta a dzsihadista terroristák tevékenységét, még gúnyolódott is áldozataikon.
    A 2014. májusában indult Pók fedőnevű akciósorozat kifejezetten az internetes közösségi oldalak megfigyelésére összpontosít. Az eddigi három műveletben összesen 56 embert fogtak el, amiért méltatták a terrorizmust.
    Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter többször hangsúlyozta, hogy a terrorizmus, ezen belül is a dzsihadistákkal szembeni küzdelem kulcsa a közösségi oldalak megfigyelése, mert a terroristák ezeken keresztül terjesztik nézeteiket, igyekeznek követőkre találni, akiknek utasításokat küldenek, amelyekből ezekből következtetni lehet a terveikre.
    Spanyolország területén tavaly csaknem 100 embert tartóztattak le, akik a gyanú szerint kapcsolatban álltak a terroristákkal.