Angéla napja van. | 2023.05.31

Vasárnapi pihenőnap - Semjén: a KDNP tartózkodni fog a szavazásnál

2016-04-11 13:35:43

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciója nem szavazza meg, tartózkodni fog a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról tartandó parlamenti szavazáson - mondta Semjén Zsolt pártelnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

    A kisebbik kormánypárt elnöke úgy fogalmazott: nem adják fel a harcot, társadalmi kampányt indítanak, amelynek célja, hogy megszerezzék a társadalmi többséget a szabad vasárnap mellett. Kifejtette: egyeztetést kezdeményeznek többek között a szakszervezetekkel, az érintett cégekkel, társadalmi csoportokkal, és amint a társadalmi többség megvan, lesz szabad vasárnap.
    Tény, hogy nem tudták meggyőzni a társadalmat a vasárnapi munkavégzés tilalmáról, holott meggyőződése, hogy igazuk van, ugyanakkor tudomásul kell venni az emberek véleményét - mondta a pártelnök.
    Semjén Zsolt szerint mindenkinek joga van vasárnap vásárolni, de senkinek nincs joga arra, hogy másokat vasárnapi munkavégzésre kényszerítsen. A félmillió kereskedelmi dolgozónak is joga van ahhoz, hogy vasárnap a családjával legyen és a vasárnap, az vasárnap legyen - fejtette ki.
    Ha a kereskedelmi dolgozók kényszeríthetők arra, hogy vasárnap dolgozniuk kelljen, akkor például a fodrászok, a suszterek vagy az államigazgatásban dolgozók miért nem? Vagy az iskolákban miért nem tartanak ügyeletet? - tette fel a kérdést. Szerinte ebben a kérdésben a KDNP képviseli az egyetlen konzekvens baloldali álláspontot.
    Utalt arra is, hogy Németországban és Ausztriában is zárva vannak vasárnap a boltok, majd megjegyezte: a németek, az osztrákok nem hülyék, és Franciaországban is van szabad vasárnap. Megjegyezte: a riogatások sem váltak valóra, a kiskereskedelmi forgalom 5,6 százalékkal nőtt, az ott foglalkoztatottak száma 3300-zal emelkedett. A nagy multiktól a közepes kereskedelmi egységek felé mozdult el a bevásárlás, tehát a társadalmi cél is tökéletesen megvalósult - fejtette ki.
    Semjén Zsolt azt mondta: a Fidesz elnökségi ülésén és a hétfői kormányülésen is "markáns vélemények" fogalmazódtak meg a kérdésben; a Fideszen belül is "színes volt a véleményskála". Kérdésre azt mondta, a szavazáson a tartózkodásuk "egy udvarias nem".
    A KDNP elnöke kritikát fogalmazott meg a saját kommunikációjukat illetően, mondván, míg az ellenoldal véleménye dübörgött a médiában, az eredményeik csak nagyon nehézkesen jelentek meg.
    Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője felidézte a szabad vasárnap chartát, amelyet a párt holdudvara munkált ki. Kifejtette: ezt többek között aláírta az MSZOSZ is, és az a szakszervezet, amely a kereskedelmi dolgozók érdekeit képviselte, melléjük állt, ők hozták a szakszervezeti adatokat. Miután azonban a szocialisták nyomást gyakoroltak rájuk, kihátráltak - mondta, hozzátéve: ez egy politikai árulás volt.
    A törvényt jelentős társadalmi és politikai megalapozottsággal terjesztették be, de azután az ellenérdekeltek jelentős kampányba kezdtek - közölte. Az ellenérdekeltek között nemcsak ideológiai, hanem gazdasági társaságot is értenek, nagyvállalkozókat, a nemzetközi áruházláncok képviselőit. Utóbbiak ma már azt is mondják, hogy a szabad vasárnap betiltásával akár árváltozás is történhet, mert nagyobb lesz a költségük, amit majd az árakban kell érvényesíteniük - fogalmazott. Megerősítette, ha lehetőségük lesz, a jövőben is a munkavállalók és nem a munkaadók oldalán fognak állni.

 Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
12:01
- Novák Katalin meglátogatta a kórházban a Koszovóban megsérült magyar katonákat
11:39
- Elfogták az Iszlám Állam több feltételezett támogatóját Németországban
11:19
- Vádat emeltek egy férfi ellen, akinek kötelességszegése felesége halálát okozta
10:55
- Darvasi László az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa
10:30
- Czomba Sándor: több mint hatmilliárd forintból indul vállalkozóvá válást elősegítő program
10:02
- Életfogytiglant kapott a bozótvágó késsel ismerősére támadó férfi
09:27
- KSH: az ipari termelői árak áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 15,9 százalékkal növekedtek
09:03
- Három embert gyanúsítanak egy szegedi férfi halálra verésével
08:24
- Egy fára akasztotta fel magát egy fiú Tiszaújvárosban az Örösi úton - megmentették a rendőrök
07:59
- Ezrek keresnek fel egy Missouri állambeli kisvárost, ahol teljesen megőrződve exhumáltak egy évekkel ezelőtt eltemetett apácát
MTI hírfelhasználó