Oszkár napja van. | 2021.07.31 | MNB középárfolyam:

Rákóczi Szövetség: pályázat a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjára

2015-02-17 07:22:37

A Rákóczi Szövetség pályázatot hirdet magyarországi és határon túli középiskolások, valamint főiskolások és egyetemisták számára a kassai kormányprogram meghirdetésének 70. évfordulója és a Felvidékről kitelepített magyarok április 12-i emléknapja alkalmából.

    A szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a pályázat célja, hogy minél több fiatal kerülhessen közelebbi kapcsolatba - önálló alkotó- vagy kutatómunkával - a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített több mint százezer magyar ember sorsával.
    Mint felidézték, az Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy ezentúl április 12-e a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja lesz. A vonatkozó dokumentumban rögzítették: az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak. Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.    
    A közleményben kitértek arra is: 1947. április 12-én indult az első transzport Magyarország felé. Az idei emléknapnak különös aktualitást ad, hogy a magyarok jogfosztását kimondó csehszlovák kormányprogramot 70 éve, 1945. április 5-én hirdették ki Kassán.
    A felhívásra a pályaműveket március 20-ig lehet benyújtani.