Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két hétre felfüggesztik az oktatási intézmények működését a madridi autonóm közösségben

2020-03-10 08:57:00

Felfüggesztik az oktatási intézmények működését szerdától két hétre a madridi autonóm közösség területén, valamint két baszkföldi városban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében - jelentette be a spanyol egészségügyi miniszter hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

    Salvador Illa hangsúlyozta: a rendkívüli intézkedésre kifejezetten azokon a területeken van szükség, ahol fokozott a betegség közösségi terjedése.
    Spanyolországban egy nap alatt megduplázódott a Covid-19 fertőzöttek száma és meghaladta az 1200-at. Összesen 29-en veszítették életüket, mind a veszélyeztetett csoportba tartozó idős, más betegségekben is szenvedő páciens.
    Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy a madridi tartományban, valamint a baszk fővárosban, Vitoriában, illetve Labastida településen javasolják a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, tegyék elérhetővé a távmunkát, a rugalmasabb munkaidőt és munkabeosztásokat.
    Országos szinten a tárca ösztönzi az idős emberek házi gondozását, és arra figyelmezteti a krónikus betegségben szenvedőket, hogy csökkentsék közösségi programjaikat és az otthonuktól távol töltött időt is, továbbá szorgalmazza a nem sürgős utazások elhalasztását is.
    Salvador Illa hozzátette: kedden további kiegészítő intézkedések bejelentése várható.
    "Nem volt könnyű meghozni ezeket a döntéseket, de a közösség egészsége mindenek felett áll" - fogalmazott Isabel Díaz Ayuso, a madridi kormány elnöke esti sajtótájékoztatóján.
    A fővárost is magába foglaló, 6,5 millió lakosú tartományból eddig 578 fertőzést jelentettek és 17 halálos áldozatot, ráadásul ezek az adatok egy nap alatt duplázódtak meg.
    A több mint háromezer intézményt, mintegy 1,5 millió diákot és 120 ezer tanár érintő oktatási korlátozás mellett a régió egészségügyi intézményeiben elhalasztják az előre beütemezett, nem sürgős műtéteket és vizsgálatokat.
    Az intézkedéseket két hét múlva felülvizsgálják, és ha szükséges, meghosszabbítják.
    A baszk kormány tájékoztatása szerint területükön összesen 63 ezer óvodás és iskolás gyereket, valamint egyetemi tanulókat érint az intézkedés, amelyet az indokolt, hogy a 325 ezer lakosú Álava megyében meghaladta a 120-at a fertőzöttek száma.
    Kiegészítő intézkedésként elrendelték a térségben minden ötezer főnél nagyobb tömegrendezvény megtartásának eseti elemzését.
    A regionális kormány emellett azt kérte a tartomány minden lakójától, hogy iskolába indulás előtt mérjék meg a gyerekek testhőmérsékletét és 37 fok feletti értéknél tartsák őket otthon. Ugyanezt javasolta mindenkinek, akinek egészségügyi intézményben van dolga.