Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2019-06-07 18:01:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Kontinensünk északi és nyugati területén ciklonok és frontjaik határozzák meg az időjárást, ezért erősen felhős az ég, a frontok mentén többfelé esik az eső, záporeső. 
    Sekély ciklonális mező található Közép-Európa fölött, emiatt a több-kevesebb napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, és elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. 
    Kelet-Európa és Németország időjárását anticiklonális hatások alakítják, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nyugati és északi részén, valamint az Ural előterében többfelé 20 fok alatt, délen és a középső tájakon többnyire 22 és 28 fok között változik. A legmelegebb kontinensünk keleti felén van. A délutáni órákra még Svédország és Finnország nagy részén is 25 és 31 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb, eleinte melegebb, majd kissé hűvösebb léghullámok érkeznek, gyengül a csapadékhajlam.
    
    Várható időjárás szombat estig
    ------------------------------

    Éjszaka csökken a felhőzet, de északkeleten még több lesz a felhő, és ott zápor is lehet. Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható, főként északkeleten, keleten alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Eleinte a délnyugati, szombaton az északnyugatira forduló szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 31 fok között alakul.