Gedeon napja van. | 2024.03.28

Benkő: a honvédség új fejlődési pályára lép

2019-05-19 17:05:00

A Magyar Honvédség új fejlődési pályára lép - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter vasárnap Budaörsön, családi nappal egybekötött haditechnikai bemutatón.

    Mint elmondta, itt olyan eszközökkel ismerkedhetnek meg a jelenlévők, amelyekkel a honvédség már rendelkezik, és egyaránt alkalmasak a hagyományos, a modern és a hibrid hadviselés műveleti feladatainak ellátására.
    Emellett a rendezvénnyel a cél az is, hogy a honvédség együtt ünnepelhesse a honvédelem napját a társadalommal. "A honvédség egy nagy család" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: azt szeretnék, ha ez a család a jövőben még tovább bővülne.
    Kiemelte: arra törekednek, hogy a magyar katonák olyan eszközökkel rendelkezzenek, amelyek a 21. századi kihívásokra kellő mértékű választ tudnak adni.
    Azt szeretnék, hogy az emberek valóban békében élhessenek - hangsúlyozta Benkő Tibor.
    Napjainkban rendkívül gyorsan változik a biztonsági környezet a világban, Európában, Magyarország környezetében is - jegyezte meg a miniszter. Majd Julius Caesart idézve leszögezte: "ha békét akarsz, készülj a háborúra".
    Ugyanakkor aláhúzta: a katonák nem akarnak háborút, a békét kívánják megőrizni. Minden felelősségteljesen gondolkodó vezetőnek kötelessége, hogy gondoskodjon hazája, országa, népe biztonságáról.
    Szerinte olyan katonákra van szükség, akik követik az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek emlékét. Emlékeztetett arra, hogy 1849. május 21-én a forradalom és szabadságharc "legékesebb" ütközetében a magyar katonák visszafoglalták Budát. Ennek emlékére május 21. a honvédelem napja.