Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európai Bizottság szóvivője nem válaszolt arra, hogy kiadnak-e megerősítő levelet a babaváró programmal kapcsolatban

2019-05-15 18:40:00

Nem válaszolt az Európai Bizottság szóvivője szokásos déli sajtótájékoztatóján az MTI azon kérdésére, hogy a testület szándékozik-e úgynevezett megerősítő levelet kiadni a magyar kormánynak a babaváró támogatással kapcsolatban.

Margarítisz Szkínász a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a testület nem szándékozik vizsgálatot indítani a babaváró programmal kapcsolatban.
Az uniós bizottság kész arra, hogy az egyes nemzeti intézkedéseket megvitassa a tagállamokkal, de semmiféle állami támogatásra vonatkozó vizsgálatot nem folytat, és nincsenek erre vonatkozó szándékai a babaváró programmal kapcsolatban sem - mondta.
A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy támogatást nyújtson a fiatal szülőknek és családoknak.
A magyar kormány saját döntése, hogy ilyen támogatást biztosít - tette hozzá.
Mint elmondta, a magyar kormány és az illetékes magyar szervek saját döntésük alapján fordultak az Európai Bizottsághoz.
Ezt követően konstruktív vita vette kezdetét, amelyben egyetértés mutatkozott abban, hogy a szociális politika, a családok támogatása nemzeti hatáskörbe tartozik - szögezte le Margarítisz Szkínász.
Az állami támogatásra vonatkozó vizsgálatok kizárólag a gazdasági szereplőket - bankokat, vagy vállalkozásokat - érintő ügyekre vonatkoznak, nem pedig az állampolgárok közvetlen támogatására - tette hozzá a szóvivő.
Az arra vonatkozó kérdésre, hogy az Európai Bizottság szándékozik-e úgynevezett megerősítő levelet kiadni a magyar kormány kérésére, a szóvivő nem válaszolt.
Az Európai Bizottság keddi közleményében téveseknek nevezte azokat a magyarországi híreket, amelyek szerint az Európai Bizottság "támadja" a babaváró támogatást. Mint írták, a konstrukcióról a szervezet még nem is alakított ki hivatalos álláspontot.
A magyar nyelvű kommünikében hangsúlyozták, hogy az Európai Bizottság nem kifogásolja, sőt üdvözli a hitelprogram céljait, azaz a családok támogatását.
Kiemelték: a magyar kormány kezdeményezett előzetes egyeztetést a tervezett támogatásokról, amelynek során a bizottság szakértői igyekeznek kiküszöbölni, hogy a babaváró hiteleket nyújtó bankok - tehát nem a felvevő magánszemélyek - tekintetében később aggályok merülhessenek fel az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályok szempontjából.
Az előzetes egyeztetések folytathatók, és az Európai Bizottság továbbra is készen áll a konzultációkra, amelyek pontosan arra szolgálnak, hogy elkerülhető legyen egy későbbi formális vizsgálat vagy a konstrukció jogszerűségének bárki általi megkérdőjelezése - írták.